У Звягелі презентували  виставку архівних матеріалів про Олену Пчілку

У Звягелі презентували виставку архівних матеріалів про Олену Пчілку

Із нагоди 175-річного ювілею від дня народження Олени Пчілки у виставковій залі Літературно-меморіального музею Лесі Українки відбулася презентація проєкту «Олена Пчілка: погляд крізь століття», реалізованого музейниками у співпраці з Інститутом літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України за підтримки управління культури і туризму Звягельської міської ради.

 

Традиційно захід розпочався хвилиною мовчання.

На виставці представлено матеріали з відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України — копії документів, які розкривають багатогранні сторінки життя і творчості Олени Пчілки. Експонуються фотознімки з родинного архіву Драгоманових-Косачів та реліквії, передані родичами Олени Пчілки зі США.

Виставку презентували співробітниці музею — Тамара Ржондковська, Анастасія Бартницька, Галина Пилипенко, Ірина Бідюк. На основі представлених матеріалів музейниці говорили про Олену Пчілку як авторитетну жінку, талановиту особистість, активну діячку, гарну доньку, дружину і маму. Під час заходу присутні переглянули відеозвернення наукової співробітниці Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка, відомої української дослідниці Алли Диби.

Із завершальним словом виступила заступниця Звягельського міського голови Наталія Борис. Вона зазначила, що упродовж 2024 року, який у Звягельській громаді оголошено роком Олени Пчілки, у закладах культури Звягельщини відбувається багато гарних заходів із нагоди 175-річного ювілею Олени Пчілки. Це — чудова можливість відкрити для себе її постать у різних аспектах і гідно оцінити внесок у збереження і популяризацію української культури.

Колектив ЛММЛУ висловлює щиру подяку академіку НАН України, доктору філологічних наук, професору, директору Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України Миколі Жулинському, доктору філологічних наук, завідувачу відділу рукописних фондів і текстології Олесю Федоруку, кандидату філологічних наук, старшій науковій співробітниці, головному хранителю фондів Наталії Лисенко, науковій співробітниці Аллі Дибі за плідну співпрацю на науковій ниві та активну співучасть у підготовці виставки «Олена Пчілка: погляд крізь століття».

Для тих, хто не зміг потрапити на відкриття, повідомляємо, що виставка діє до 20 липня.

Відділ інформації міської ради