Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела»:  які заходи відбулись у Звягельській громаді

Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела»: які заходи відбулись у Звягельській громаді

Із нагоди Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела», яке у Звягелі проводять щороку, 25-28 липня відбулася низка урочистих заходів, присвячених пам’яті видатної землячки Лесі Українки, що об’єднали громадськість, представників влади та поціновувачів мистецтва.

 

Перш за все, поклали квіти до пам’ятника Лесі Українки та її погруддя. Ця традиційна церемонія є важливим символом шани та поваги до Лесі Українки, яка своєю творчістю зробила неоціненний внесок у розвиток української літератури.

Урочистості продовжилися на території Літературно-меморіального музею Лесі Українки, де після невеликої екскурсії Лесиною домівкою відбувся культурно-мистецький івент «Слово живуще — віки невмируще», в ході якого вручили обласну літературно-мистецьку премію імені Лесі Українки.

Міський голова Микола Боровець зазначив, що Лесина оселя стала магнітом для творчих і обдарованих людей, стало гарною традицією саме тут відзначати найталановитіших особистостей нашого краю.

Із вітальним словом до присутніх звернулися начальник Управління культури і туризму ЖОВА Анатолій Душко та голова Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України, лауреатка премії імені Лесі Українки Світлана Гресь.

Присутні мали можливість насолодитися чудовими пісенними композиціями від народного вокального аматорського ансамблю «Віра» та композиторки, педагога, незмінної учасниці мистецьких подій, пов’язаних із творчістю Лесі Українки, — Лариси Бойко.

Микола Мартинюк, Заслужений працівник культури України, лауреат премії імені Лесі Українки, режисер, автор літературно-мистецького свята «Лесині джерела» розповів про історію свята, яке відбувається щорічно з 1987 року.

На завершення відбулася презентація вінчального віночка Олени Пчілки створеного в межах проєкту «Освя-
чені коханням» майстринею народної творчості, викладачкою Звягельського вищого професійного училища Світланою Голенею у співпраці з Київським музеєм Лесі Українки.

Гості музею отримали нагоду насолодитися виставкою видатного художника сучасності, співця рідного Полісся, народного художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, почесного академіка НАНУ Миколи Максименка.

Також у Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки презентували виставку порцеляни з фондового зібрання Баранівського історико-краєзнавчого музею та приватних колекцій.

Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела»:  які заходи відбулись у Звягельській громаді

Значна кількість виробів виставки під назвою «Поліське намисто» містить орнаменти, що наносилися ручним малюванням у стилі петриківського розпису. Кожен витвір створено рукотворною працею професійних художників декоративного мистецтва та майстрів-фарфористів ручного малювання.

Презентувала порцеляну з фондового зібрання Надія Ошатюк, заступниця начальника гуманітарного відділу з питань культури Баранівської міської ради. На виставці експонувалися тарілі з власної колекції пані Надії. Також продемонстровано порцелянові вироби Городницького порцелянового заводу з приватної колекції місцевого краєзнавця Валентина Вітренка. На стінах виставкового залу було розміщено декоративні тарілі колекціонера Володимира Іванюка.

Також у Лесиній оселі відбулася зустріч-лекція під назвою «Український стрій: минуле і сьогодення». Спікеркою заходу стала історикиня та майстриня народної творчості Марина Василенко, яка спеціалізується на створенні прикрас в українському стилі.

Лекція привернула увагу поціновувачів української культури та традиційного одягу. Марина Василенко поділилася знаннями про історію українського народного строю, зокрема Житомирщини, та секретами витончених орнаментів та візерунків, які можна створити на виробі за допомогою старовинного мистецтва вибійки, розповідаючи про їх еволюцію від давніх часів до сучасності. Спікерка детально описала різні елементи традиційного вбрання, їх символіку та значення у культурному контексті. Детально зупинилася на різноманітті прикрас українських жінок.

Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела»:  які заходи відбулись у Звягельській громаді

У Музеї родини Косачів-Драгоманових відбувся ювілейний івент під назвою «Історія, вміщена у 25 років», присвячений 25-річчю відкриття цього культурного закладу. Захід зібрав чимало гостей, серед яких були представники місцевої влади, наукових кіл, культурні діячі та відвідувачі, які прагнули віддати шану цій важливій події.

За 25 років музей став важливим осередком культурного життя, де зберігають та популяризують культурні надбання й історію цієї відомої родини.

Ювілейний захід розпочався урочистим відкриттям. Із вітальним словом виступила директорка музею Людмила Гамма. До привітань долучалися представники музеїв різних міст України, а також міста Сурамі (Грузія), представники влади, відвідувачі музею, а також ті, хто колись робили свій вклад у розбудову музею і продовжують підтримувати його діяльність зараз.

Ділились історіями, згадували гостей, події, які відбувалися впродовж чверті століття.

Також у Музеї в межах відзначення «Лесиних джерел» відбувся ХІХ Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки.

У конкурсі взяли участь виконавці різних вікових категорій з усієї України: Луцька, Чернігова, Дніпра, Одеси, Києва, Житомира, Івано-Франківська, Запоріжжя, Одеси, Кам’янського і, звісно, зі Звягеля.

Виконавці продемонстрували високу майстерність, передаючи емоційний заряд та глибину літературних творів. Загалом учасники продемонстрували 16 творів — як прозової, так і віршованої форми.

У стінах Краєзнавчого музею відбувся літературний захід під назвою «Леся Українка і Марія Конопницька — співачки зорі провідної».

Марія Конопницька — польська феміністська письменниця, поетеса, новелістка, літкритикиня і публіцистка, авторка творів для дітей і юнацтва. Провідними темами творчості Марії Конопницької були патріотизм, заклики до служіння народу, співчуття долі польських емігрантів до Америки.

Захід зібрав шанувальників творчості двох видатних поетес. Директор Краєзнавчого музею Олена Жовтюк розкрила, як перепліталися життєві та творчі шляхи Лесі Українки та Марії Конопницької.

У Палаці культури провели ХХІІІ Всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки».

У конкурсній програмі вже щорічного, традиційного та відомого всій Україні конкурсу взяли участь виконавці з Житомирської, Полтавської, Рівненської та Чернігівської областей. Всі конкурсанти підготували програми виступів, відповідно до Положення про ХХІІІ Всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки», показали високий рівень виконання українських народних пісень, мовний діалект, артистичність, народне вбрання та сценічну культуру.

У Звягельському палаці культури імені Лесі Українки відбулася неперевершена прем’єра благодійної вистави народного аматорського театру за комедійним твором Олени Пчілки «Сужена — не огужена». Режисер Тетяна Покраса втілила на сцені яскраву та емоційну історію, яка спонукала глядачів сміятися та замислитися над важливими аспектами життя.

Глядачі були вражені майстерною грою акторів, які зуміли передати всю палітру емоцій і характерів своїх персонажів. Кожен із них зробив свій внесок у створення атмосфери, яка відображала не лише комедійний, але й глибокий зміст твору. Вистава стала справжнім святом для всіх, хто любить театр і цінує українську культуру.

Вп’яте відбувся міський відкритий конкурс малюнків «Палітра Лесиного краю», присвячений творчості Лесі Українки та родині Косачів.

Цього року участь у конкурсі малюнків взяли 14 здобувачів освіти міста, серед яких — учні Гімназій №3, 9, 10, вихованці Звягельської школи мистецтв та Артцентру студії «The Voice».

Із нагоди Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» у громаді діяв всеукраїнський книжковий ярмарок, де була представлена література на будь-який смак: від дитячих книжок та поезії — до літератури для саморозвитку та військової тематики.

Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела»:  які заходи відбулись у Звягельській громаді

На площі Лесі Українки проходила виставка виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Звягельської громади. Відвідувачі мали змогу ознайомитися та придбати унікальні роботи місцевих майстрів у різних техніках та стилях. Для маленьких гостей підготували захопливі ігри, творчі майстер-класи та інші активності, де кожна дитина відчула себе частиною чарівного світу казок Лесі Українки.

«Лесині джерела» — це багаторічна непересічна подія у житті нашої громади, яка об’єднує талановитих митців, їх унікальні роботи та всіх поціновувачів мистецтва. Це не просто творчість, а спосіб життя, культурна спадщина і невичерпне джерело натхнення.

Під час війни особливо важливо зберігати та популяризувати власну культуру, щоб показати світу та всім громадянам, що наша нація — жива і не здається та протистоїть ворожій пропаганді.

Відділ інформації міської ради