Підтримка військових, затвердження Стратегії розвитку громади, звіти про виконання бюджету громади та діяльність прокуратури і поліції

Підтримка військових, затвердження Стратегії розвитку громади, звіти про виконання бюджету громади та діяльність прокуратури і поліції

Як проходила 51-ша сесія міської ради

 

25 липня відбулося пленарне засідання п’ятдесят першої сесії Звягельської  міської ради.

На початку, о 9:00, депутати міської ради та всі присутні доєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання і схилили голови на знак вшанування пам’яті всіх загиблих від російської військової агресії.

 

Надалі Звягельський міський голова Микола Боровець та начальник районної військової адміністрації Іван Туровський виконали почесну місію вручення орденів «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно), якими, відповідно до Указів Президента України, нагороджено:

Наталію Христич;

Дениса Воронченка;

Олексія Клюска;

Дмитра Ничипорука;

Олега Пташника;

Юрія Любутського;

Романа Романчука;

Сергія Петришина.

Нагороди отримали члени родин загиблих Героїв.

Вічна слава та пам’ять Воїнам, які поклали життя за свободу України.

Підтримка військових, затвердження Стратегії розвитку громади, звіти про виконання бюджету громади та діяльність прокуратури і поліції

Перед розглядом питань порядку денного міський голова Микола Боровець поінформував про вихід депутатів із фракції «НАШ КРАЙ» та її розпуск.

У ході пленарного засідання депутати розглянули 31 питання порядку денного. Найголовніше з них — черговий пакет допомоги військовим. Загалом, із початку 2024 року, на підтримку Збройних Сил України та заходи з тероборони за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади спрямовано понад 70 млн грн, у тому числі на 51-ій сесії міської ради — 8,7 млн грн.

Депутати підтримали передачу військовим частинам закупленого за кошти місцевого бюджету майна: багатофункціональних пристроїв, операційних систем, акумуляторів, зарядних пристроїв, ноутбуків, квадрокоптерів, тепловізійних приладів тощо.

Враховуючи запит однієї з військових частин на потребу в мобільних телефонах для виконання завдань із захисту територіальної цілісності України, міська рада внесла зміни до граничних сум витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів виконавчими органами міської ради, установами та організаціями, які утримуються за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади. Це рішення дозволить закупити для військових мобільні телефони необхідної конфігурації та з відповідними технічними характеристиками.

Прийняли історичне рішення для майбутнього Звягельської міської територіальної громади — затвердили Стратегію розвитку Звягельської міської територіальної громади на 2024-2030 роки, напрацьовану спільно з громадськістю та в межах діяльності й у співпраці з проєктом Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період», що впроваджується Офісом Ради Європи в Україні в межах 
ухваленого Плану дій для України на 2023-2026 роки «Стійкість, відновлення і відбудова».

Заступниця міського голови Ірина Гудзь детально поінформувала про всі етапи створення документу, презентувала результати досліджень, а також стратегічні цілі для подальшого розвитку громади та індикатори моніторингу.

«Стратегія є одним із найважливіших документів у громаді, що формує вектор її розвитку, візуалізує майбутнє та є основою для всіх політик і програм. Саме в стратегію закладаються ті цілі, які роблять громаду унікальною серед інших і допомагають зайняти своє місце в Україні», — зазначила Ірина Гудзь.

В онлайн форматі до засідання долучилися представники проєкту Ради Європи Дарина Соколова, Олександр Солонтай, Олег Дукас, Лілія Апостолова, Вікторія Гуменюк, які супроводжували процес створення Стратегії для громади. Керівник проєкту Ради Європи Дарина Соколова та експерт проєкту ради Європи Олександр Солонтай окреслили особливості процесу розробки Стратегії у Звягелі, зокрема широке залучення громадськості, подякували за співпрацю й висловили готовність до подальшої спільної роботи вже над реалізацією поставлених цілей.

Підтримка військових, затвердження Стратегії розвитку громади, звіти про виконання бюджету громади та діяльність прокуратури і поліції

Секретар міської ради Оксана Гвозденко поінформувала депутатів про остаточні зміни, внесені до документу, зокрема про додаткові заходи з реалізації цілей Стратегії.

Міський голова Микола Боровець подякував усім, хто долучався до розробки цього важливого документу, який є великим кроком у забезпеченні сталого і збалансованого розвитку Звягельської громади.

Передбачається, що, в разі позитивного сценарію, Звягельська громада буде громадою, до якої їдуть працювати та жити люди, бо це — конкурентоспроможна територія зі смарт-сервісами та гостинна громада, відкрита до світу.

Для забезпечення цього слід рухатися в напрямку осучаснення всіх процесів у громаді. Це можливо досягати через цифровізацію життєдіяльності громади, що буде привабливо для молоді, через створення індустріального парку або будь-яких інших форм розміщення середніх та великих підприємств у межах або поблизу міста Звягель, а також через відновлення регулярного багатоквартирного та індивідуального житлового будівництва. Цей проєкт депутати підтримали одноголосно.

Депутати заслухали звіт щодо виконання бюджету громади за І півріччя 2024 року та ознайомилися із пропонованими змінами до бюджету громади на 2024 рік, які презентувала начальниця фінансового управління міської ради Ірина Ящук.

Далі депутати заслухали Івана Острозького, керівника Звягельської окружної прокуратури, який поінформував про результати діяльності Звягельської окружної прокуратури за 2023 рік та I півріччя 2024 року, а також Андрія Гнатенка, начальника Звягельського районного відділу поліції, який поінформував про діяльність у сфері охорони та захисту прав і свобод людини, протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки і порядку на території Звягельської міської територіальної громади з 01.06.2023 р. по 28.06.2024 р. Нагадуємо, що детально ознайомитися з цією інформацією можна за посиланням: https://info.nvrada.gov.ua/informacziya-pro-rezultaty…/

Депутати взяли до уваги інформацію та звернулися до начальника відділу поліції з проханням навести лад із водіями, які влаштовують перегони в місті.

Вшановуючи подвиг загиблих воїнів, наших земляків, депутати присвоїли посмертно звання «Почесний громадянин Звягеля»: Олексію Кочетову, Олександру Рогальчуку та Валерію Сімончуку.

Затвердили Положення про порядок виготовлення, встановлення та демонтажу меморіальних/інформаційних дощок у Звягельській міській територіальній громаді. Його мета — увічнення пам’яті видатних діячів, подій та особистостей, шляхом встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дощок на території громади та для започаткування єдиної концепції меморіалізації загиблих у російсько-українській війні. Детальніше про це поінформуємо в окремому відеосюжеті.

Прийняли рішення і про нагородження відзнакою Звягельської міської територіальної громади — орденом «Звягельська доблесть» — 42 військовослужбовців, які виявили особисту хоробрість, самовідданість і мужність у зміцненні обороноздатності та безпеки України.

Рішенням сесії створено робочу групу з питань сталого енергетичного розвитку, затверджено її склад, Положення про роботу та орієнтовний графік заходів із підготовки проєкту Муніципального енергетичного плану Звягельської громади.

Депутати підтримали рішення про виділення лікарю КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» грошової компенсації для виплати першого внеску грошової компенсації на придбання житла за державною програмою єОселя. Це дозволить збільшити привабливість громади для молодих і талановитих фахівців у галузі охорони здоров’я, спонукає їх залишалися в громаді працювати на благо жителів.

Також депутати розглянули майнові та земельні питання і питання про внесення змін до нормативно-правових актів громади, а саме до:

Положення про Звягельський міський центр соціальних служб;

Програми економічного і соціального розвитку Звя-
гельської міської територіальної громади на 2024 рік;

додатку №5 до Порядку розміщення відкритих літніх майданчиків біля об’єктів громадського харчування та закладів продовольчої торгівлі на території Звягельської міської територіальної громади;

складу спостережної ради комунального некомерційного підприємства «Звягельська багатопрофільна лікарня» Звягельської міської ради;

персонального складу адміністративної комісії при виконавчому комітеті Звягельської міської ради;

складу комісії з розгляду земельних спорів громадян щодо меж земельних ділянок;

складу комісії з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам тощо.

Депутати підтримали звернення до Верховної Ради України щодо заборони Української православної церкви Московського патріархату та звернення депутатів ПП «Європейська Солідарність» до Президента України щодо неприпустимості підвищення акцизів на пальне.

Із результатами поіменного голосування депутатів, а також із вищезгаданими та іншими прийнятими рішеннями у встановлений чинним законодавством термін можна ознайомитися на порталі документів офіційного сайту Звягельської міської ради.

Відділ інформації міської ради