«Так, у нас крадуть: хто мільйони, а хто квіти». Містяни в соцмережі обурені зухвалим випадком на фортеці

«Так, у нас крадуть: хто мільйони, а хто квіти». Містяни в соцмережі обурені зухвалим випадком на фортеці

Відео, на якому жінка краде чорнобривці з клумби на звягельській фортеці, швидко набуло резонансу в мережі й отримало негативну оцінку коментаторів. Дехто заступився, висловивши версію, що пенсіонерці не було за що купити хліба, тому вона пішла «заробити». Авторка відео запевнила, що мала з нею розмову, але вислухала  від крадійки образи на свою адресу і не добилася результату.

 

Як розповів керівник відділу благоустрою управління ЖКГЕ міської ради Олексій Костриков, побачивши відео, особисто займався пошуком крадійки. У вихідний об’їхав локації, де могли продавати крадені чорнобривці. Утім, ані квітів, ані крадійки не помітив. 

«Наш відділ, з-поміж іншого, займається висаджуванням клумб і доглядом за насадженнями. Ми за це вболіваємо. Коли трапляються подібні ситуації, звісно, це дуже неприємно, — каже керівник відділу. — На жаль, ніхто зі свідків не викликав поліцію чи інспекцію благоустрою, тому жінку досі шукаємо».

Згодом вдалося з’ясувати особу. Мова йде про переселенку, її у місті не знають, тому не могли одразу впізнати. Наразі їй загрожує штраф у розмірі від 340 до 1 тис. 360 гривень. Вирахувати шкоду можна за розміром збитку, завданого громаді. Нагадаємо, клумби висаджують за кошти платників податків.

В інспекції благоустрою старший інспектор Петро Радчук розповів, що роботи в них дуже багато, тому відшукати крадійку було важко. «Люди настільки пасивні… Наприклад, не косять прилеглі території за своїми парканами. У нас є сторінки в соцмережах, часто звертаємося до містян, розповідаємо і попереджаємо, штрафуємо, але результат є не завжди».

Якби не дзвінок небайдужих мешканців, які впізнали жінку, то її навряд чи б знайшли. І в містян був би зайвий привід нарікати на контролюючі органи. А з такими випадками треба боротися дієвіше. Як мінімум, повідомити в поліцію. І реагувати оперативно.

Далі — коментарі людей, які свідчать про оцінку події.

«Жіночки та бабусі мали б прикрашати наше містечко, дбати про квіточки, а вони ходять та скубають їх. Згадайте, як на кладовищі деякі хазяйнують. Буває, крадуть лампадки і букети з могил наших загиблих Воїнів. Однозначно треба штрафувати!»

«Досить уже бути моралістами! Усе життя покриваємо усіх! Багатьох прощали, за що нині відгрібаємо. Не насіння тьоті збирати треба, а пальці відрубати!»

«Так, у нас крадуть: хто мільйони, а хто квіти». Містяни в соцмережі обурені зухвалим випадком на фортеці

Звягельський замок є родзинкою нашого міста, приваблює туристів і містян. А тепер — ще й крадіїв квітів...

«Так, у нас крадуть: хто мільйони, а хто квіти…»

«У мого прадіда в Пилиповичах був шикарний садок, що там тільки не росло! Діда називали місцевим Мічуріним, надто захоплювався виведенням садових культур. Огорожі навколо родючого садка не було. Проте навколо стояли чотири шибениці, і то були найкращі вартові, аби хтось чужий без дозволу не заліз у садок! Роки були голодні, кінець війни... Ні тобі землі, ні жита — гниле яблуко було за щастя. Дід завжди казав: «Прийди і попроси, якщо маєш потребу, а крастимеш — то отам і висітимеш!» Не повірите! Сімдесят років садку, паркану до сьогодні немає, і ніхто не краде!»

«Як це можна спокійно знімати? Тут, окрім злодія, є ще й співучасник».

«Мені цю пані шкода. Якби вона з молоду мала належне життя, про яке дбала б наша держава (наприклад, праця з гарним окладом), то, можливо, до цього би не дійшло. Найбільше в нас крадуть люди при владі. І це не про квіти. Вони крадуть майбутнє нашої країни».

«Відстежити в системі «Безпечне місто» і — на афішу! Іншим буде приклад, як робити не можна!»

«А я думала, що то жінка прийшла і насадила чорнобривців, як у тій пісні».

«Поліцію треба залучати. Телефонуєте, і реально було б покарання. А так — лише розмови, як і за вкрадені мільйони. Поговорили і забули».

«Так, у нас крадуть: хто мільйони, а хто квіти». Містяни в соцмережі обурені зухвалим випадком на фортеці

«Я витрачаю по тисячі гривень кожної весни, аби моя скромна клумба під балконом виглядала по-європейськи. Виявляється, усе набагато простіше: пішов собі, наскубав троянд, і маєш омріяний вигляд на клумбі (жартую). Ми всі говоримо про Європу. А допоки у свідомості людей існуватиме думка радянських часів, що все навкруги «колгоспне, усе моє», ми так і не зрозуміємо модель бажаного рівня життя. Усе починається з самого себе».

«Таких людей треба заохочувати. Зібрати їй насіння і подарувати з умовою, що навесні вона висадить в клумби вирощені квіти. Шкода, що в нашому місті тепер не проходить конкурс «Моє квітуче місто», завдяки якому старалися створити красу біля власних будинків». 

«Пані полюбляє квіти, потрібно її влаштувати на роботу, хай у місті саджає квіти».

Давайте не залишатися байдужими. Якщо бачите подібні ситуації, телефонуйте у поліцію або у відділ благоустрою — 067-411-91-51 (у робочий час).

Юлія КЛИМЧУК