Форум «Ветерани — шлях додому» у Звягелі: підтримка та реінтеграція ветеранів

Форум «Ветерани — шлях додому» у Звягелі: підтримка та реінтеграція ветеранів

У Звягелі відбувся форум «Ветерани — шлях додому. Спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів».

Форум проводили Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, міжфракційне депутатське об’єднання «Реабілітаційні сили України» за підтримки Програми USAID «Рада: наступне покоління» у співпраці з Житомирською обласною військовою адміністрацією і Звягельською міською радою.

Основною метою форуму стало формування пропозицій для вдосконалення державної політики підтримки ветеранів, ветеранок та членів їх сімей, а також родин зниклих безвісти і полонених військовослужбовців. Учасники прагнули об’єднати зусилля різних секторів суспільства для забезпечення комплексного підходу до вирішення питання підтримки та реінтеграції ветеранів.

Ключові учасники форуму — ветерани. Адже саме вони найкраще знають потреби своєї спільноти. Зокрема, до форуму долучилися ветерани: Ігор Шапатаєв, Олег Смаль, Назар Двірченко, Андрій Несмачний. Їхній досвід та знання дають унікальний погляд із середини на виклики, з якими стикаються військові після служби. Лише спільно з ветеранами можливо напрацювати дієві рішення, які враховують їхні реальні умови життя та потреби, а запропоновані ініціативи будуть ефективними та релевантними.

Форум «Ветерани — шлях додому» у Звягелі: підтримка та реінтеграція ветеранів

На форумі на найвищому рівні було представлене керівництво держави та масштабних міжнародних і всеукраїнських соціальних проєктів та громадських організацій, які є амбасадорами ветеранського руху в Україні. До Звягеля із почесною місією завітали перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Арсеній Пушкаренко та народні депутати від Житомирщини, представники Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, Українського ветеранського фонду, БФ «Волонтерське об’єднання «Веста»; ГО «Житомирська жіноча бізнес асоціація», ГО «НУО «Альянс стійкості», Психосоціальної програми PRO_MentalHealth Представництва Фонду міжнародної солідарності (FSM) тощо.

В онлайн форматі до форуму долучилися Наталія Калмикова, заступниця міністра оборони України, Ігор Когут, старший стратегічний радник Програми USAID «Рада: наступне покоління», Тетяна Бережна, заступниця міністра економіки України.

На початку заходу вручили почесні Грамоти Верховної Ради України. Почесні нагороди отримали: колективи «Звягельської багатопрофільної лікарні» та ПрАТ ВКФ «Леся», ветеранський бізнес зі Звягеля (Олександр Виговський та Сергій Васильчук), волонтерка, мама загиблого Героя — Ольга Башинська (Овруцька громада).

Працювали дві дискусійні платформи «Ветерани та держава: як побудувати ефективну підтримку» та «Ветерани у громадах: шляхи успішної адаптації». Також пройшли воркшопи «Місця сили ветеранів», «Економічна незалежність ветерана» та «Відновлення воїна, ветерана — сім’ї», об’єднані загальною темою «Безбар’єрність світу і громади».

У ході роботи дискусійних панелей та участі у воркшопах учасники обговорили реальний стан справ щодо дотримання прав ветеранів війни.

Обговорювали потреби членів сімей ветеранів, родин зниклих безвісти та полонених військовослужбовців. Важливою темою стало забезпечення підтримки цим родинам у складні часи. Учасники мали можливість поділитися успішними практиками впровадження державної політики на рівні територіальних громад. Це допомогло виявити ефективні рішення, які можуть бути адаптовані в інших регіонах.

Міський голова Микола Боровець презентував Звягельську громаду як громаду ветеранів. Адже на сьогодні тут проживає близько 15000 ветеранів та членів їх родин. Це — понад 30% всього населення громади. Наголосив, що у сфері підтримки ветеранів Звягель долучається до різноманітних проєктів, грантових заявок, налагоджує міжнародне та національне партнерство. Зазначив, що, відповідно до нещодавно розробленої Стратегії розвитку громади, наша стратегічна ціль — стати за визнанням військових найкращою громадою в Україні для проживання сімей, родин війсь-
ковослужбовців, заняття спортом та фізкультурою, підготовки цивільного населення, військово-патріотичного виховання, реабілітації, ветеранів та виробників малого й середнього бізнесу в оборонно-військовій сфері.

Наразі Звягельська громада стала пілотною громадою в Україні, в якій за підтримки експертів Офісу Ради Європи в Україні в умовах воєнного стану впроваджується механізм Громадської асамблеї, а саме — у питанні створення урбаністичних просторів як громадських локацій соціальної взаємодії та відновлення. Охарактеризувавши потреби та труднощі, з якими стикаються ветерани у громаді, підсумував, що для ветеранів держава декларує низку соціальних пільг та гарантій. Але усі задекларовані пільги мають бути підкріплені фінансовим ресурсом, оскільки на практиці дотримання чинного законодавства здебільшого перекладається на місцеві бюджети.

Форум «Ветерани — шлях додому» у Звягелі: підтримка та реінтеграція ветеранів

Особливості роботи з ветеранами та їх родинами у нашій громаді детально розкрила заступниця міського голови Ірина Гудзь. Вона зазначила, що ветеранська політика — наскрізна, охоплює всі сфери діяльності: медичну, освітню, економічну, комунальну тощо. Розповіла про можливості, що створені для реінтеграції ветеранів у Звягельській громаді, зокрема, про надання послуг ветеранам за принципом «єдиного вікна» у ДіяЦентрі, активну інформаційно-просвітницьку та консультаційну роботу, розробку Дорожньої карти ветерана, підтримку ветеранського бізнесу, Комплексну програму підтримки ветеранів війни, членів їх сімей, сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України та деяких інших категорій осіб у Звягельській міській територіальній громаді на 2024-2025 роки, комплексну реабілітацію ветеранів у відділенні Звягельської багатопрофільної лікарні, турботу про ментальне здоров’я, реалізацію соціально-психологічного проєкту «Незламна надія» для родин військовослужбовців, оздоровлення дітей із родин ветеранів, роботу над створенням ветеранського бізнес-хабу та «Родинного хабу», залучення ветеранів до спортивних активностей.

«Наразі це — наші перші здобутки, — зазначила Ірина Гудзь. — Ми не зупиняємося. Є плани, бажання, тому ми в постійному пошуку можливостей».

Сьогодні, в умовах викликів воєнного часу, з якими стикаються ветерани та їхні родини, питання підтримки є надзвичайно актуальними. Війна залишає глибокі рани не лише на тілі, а й у душі. Тому важливо забезпечити всебічну підтримку ветеранам: від медичного обслуговування — до психологічної реабілітації.

Одним із ключових результатів форуму стало формування пропозицій для врахування при розробленні державної політики реінтеграції ветеранів та підтримки їх сімей.

Між іншим, це — вже третій виїзний форум. Перші два пройшли в Луцьку та Тернополі. Наступний планується в Івано-Франківську.

Форум «Ветерани — шлях додому» у Звягелі продемонстрував готовність українського суспільства до активних дій у підтримці ветеранів. Об’єднуючи зусилля різних секторів суспільства, ми можемо створити ефективну систему підтримки, яка відповідає на по-треби тих, хто захищав, захищає і захищатиме нашу країну.

Відділ інформації Звягельської міської ради