«Наша мета — отриманий європейський досвід використати на українському ринку»

«Наша мета — отриманий європейський досвід використати на українському ринку»

Завод сільгоспмашин у Звягелі не лише успішно працює, а й стрімко розвиває своє виробництво. Під час війни цим можуть похвалитися далеко не всі. Різні часи довелося пережити підприємству галузі машинобудування — від слави потужного заводу, широко відомого своєю продукцією в 1960-80-ті роки, до занепаду в 90-ті. Довелося шукати нові можливості для розвитку, і тут їх знайшли.

 

Сільмаш створив власну торгову марку

Уже 12 років завод співпрацює з німецьким бізнес-партнером. Отриманий європейський досвід та вміння втілювати нестандартні замовлення мотивували колектив до створення власного українського бренду — торгової марки «Bucket». 

Виробник пропонує сучасне навісне обладнання для спецтехніки та сільського господарства, а також — меблеві комплектуючі. Зарекомендував себе на ринку Європи, а тепер ставить за мету опанувати український ринок. Тим паче, що продукція заводу актуальна не лише для сільгоспвиробників, а й для комунальних підприємств, які потребують нової спецтехніки.

«Наша мета — отриманий європейський досвід використати на українському ринку»

Професійне оснащення техніки

— Упродовж 12 років ми експортуємо 90% продукції, близько сотні найменувань навісного обладнання, — розповів директор підприємства Віталій Яременко. — Удосконалили каркасно-складальне виробництво, впровадили інноваційні технології (гідроабразивну, плазмову та лазерну порізку металу). Наші виробничі потужності дають можливість випускати велику кількість виробів. Переконані, що багаторічний досвід роботи та вдячні клієнти країн Європи допоможуть нам стати лідерами на ринку України.

Раніше основними видами продукції сільмашу були: с/г техніка (кормодробарки, січкарки, комбікормові агрегати, подрібнювачі); електрошафи для будівництва; металоконструкції та телекомунікаційне устаткування (контейнери для сотового зв’язку тощо).

Модельний ряд нової торгової марки, окрім цього, нараховує десятки різних модифікацій:

• ковші будь-яких типів для тракторів та навантажувачів;

• ковші популярних моделей — зернові ковші (модель «4 в 1», відома як щелепний ківш)

• універсальний ківш із притиском для компосту, силосу тощо;

• обладнання для роботи з силосом: різаки, вила, катки, відвали, граблі;

• ковші-дозатори, захвати для роботи з мішками «біг бег»;

• робочі платформи;

• ковші, відвали для будівельних робіт (планувальні ковші, ковші для каменю, грейферні та ін.);

• обладнання для чищення територій: відвали для снігу, комунальні та дорожні щітки;

• захвати та вила універсальні для тюків будь-якої форми;

• адаптери.

«Наша мета — отриманий європейський досвід використати на українському ринку»

Як конструктор: можна легко комбінувати

Особливістю навісного обладнання «Bucket» є запатентована система змінного блокування (швидкоз’єм) «Bucket VLS», яка є рішенням для клієнтів з найвищими вимогами та бажанням використовувати робоче обладнання ефективно. Нова форма адаптації дозволяє легко змінювати консолі протягом декількох хвилин. 

Основна ідея в тому, що з’єднувальні розміри перегородок на всіх пристроях стандартизовані. Це означає, що різні консолі системи VLS підходять до кожного робочого пристрою «Bucket», оснащеного системою змінного блокування. Можна комбінувати будь-який транспортний засіб із будь-яким робочим обладнанням.

Обладнання агрегується як з найпопулярнішими моделями машин, так і рідкісною спецтехнікою брендів: JCB, Manitou, Bobcat, John Deere, CLAAS, Volvo, Caterpillar, Liebherr, Terex, Atlas, New Holland, Cubota, Komatsu.

Ще одна складова нового виробництва — виготовлення меблевих комплектуючих, а це:

• підстілля;

• підматрацні рами;

• стійки різних модифікацій;

• каркаси;

• меблева фурнітура за індивідуальним замовленням.

«Наша мета — отриманий європейський досвід використати на українському ринку»

Під час війни — кращий роботодавець

Віталій Яременко очолив підприємство у важкий час — за два місяці до повномасштабної війни. Під його керівництвом у 2022 році завод на 60% збільшив об’єми виробництва і став найбільшим експортером навісного обладнання для спецтехніки і сільського господарства, а також був визнаний кращим роботодавцем року. 

Нині штат заводу налічує 130 працівників. У планах — збільшення виробництва, отже — нові робочі місця невдовзі поповнять податками місцевий бюджет. 

«Раніше ми експортували продукцію, тепер прагнемо активно працювати також і на український ринок», — поділився планами директор Віталій Яременко. 

«Наша мета — отриманий європейський досвід використати на українському ринку»

Молодих і амбітних на роботу беруть без досвіду

Війна і значна кількість мобілізованих працівників змусили оновлювати колектив на сільмаші. Через грамотну політику керівництва дефіцит кадрів не настільки сильний, як на деяких інших підприємствах. Адже тут залучають до роботи молодь — випускників професійного ліцею та фахового політехнічного коледжу. Студенти проходять практику, опісля приходять працювати на підприємство. 

Також є домовленість із місцевими навчальними закладами, що навчальну програму вони адаптуватимуть для потреб місцевих підприємств. Раніше важко було влаштуватися на роботу без стажу, а тепер молодих, амбітних фахівців роботодавці запрошують стати частиною команди. 

«Раді будемо поспілкуватися з кожним, якщо ви маєте високий рівень відповідальності, гарні комунікативні навички та маєте бажання навчатися новому», — кажуть на підприємстві. 

Частина працівників перейшла сюди із «Техни». Потреба зараз є не лише в робітничих кадрах, а в конструкторах, технологах, менеджерах із розвитку. Працевлаштування — офіційне, надається увесь соціальний пакет виплат. Під-
приємство входить у число кращих місцевих платників податків.

Чимало ветеранів сільмашу залишаються на виробництві. Їх шанують, підтримують, преміюють. До речі, двоє конструкторів мають робочий стаж на підприємстві — 50 років!

«Наша мета — отриманий європейський досвід використати на українському ринку»

Відкриті до співпраці на вигідних умовах

— Потрібно рухатися далі. Ми відкриті для партнерських відносин як із великими трейдерами, так і з малими фермерськими господарствами. Маємо авторитет на ринку, готові розвивати сучасне сільське господарство України. Запрошуємо до співпраці фермерів, які прагнуть за рахунок якісного, ефективного обладнання заощадити свій час та кошти. Пропонуємо індивідуальний підхід до кожного клієнта, виготовляємо також нестандартне обладнання, надаємо гарантію якості на вироби та вигідні умови співпраці, — каже директор заводу.

Юлія КЛИМЧУК
Фото автора