
«У фуршетах та кейтерингу нам немає рівних». Шлях від смачних букетів — до розкішних виїзних церемоній
- Бізнес
- 155
- коментар(і)
- 28-08-2025 10:49
Є у нашому місті не просто кав’ярні, а місця сили. «Avokado room» — місце креативу і натхнення, з цікавими стравами в меню та оригінальною подачею. Цьому передувала довга історія. Ганна Мельник і Тетяна Мосійчук, які започаткували цей кулінарний бізнес, розпочинали з їстивних букетів, потім вражали карвінгом — мистецтвом різьблення по фруктах та овочах, якими прикрашають святкові столи.
Сьогодні вони відкрили своє кафе, де продовжують втілювати мрії і дивувати клієнтів. Здається, в кулінарії для дівчат і їхньої команди немає нічого неможливого. Про це ми поспілкувалися з однією з них — Ганною Мельник.
— Ганно, ваша кав’ярня відрізняється втіленням оригінальних ідей. То у вас проходить костюмована вечірка в гавайському стилі, то українські вечорниці у вишиванках, з галушками, борщем і салом. До речі, остання викликала багато реакцій в мережі.
— Так, людям подобаються такі заходи. На вечорниці, щоправда, прийшло небагато гостей, але провели час чудово. Ми облаштували фотозону з соняхами, у національному стилі. Люди залюбки фотографуються тут, бо ми залишили її до 29 серпня включно, коли в нас проходитиме акція «Стіл пам’яті».
Від нас було частування українськими національними стравами: варениками з картоплею, борщем із салом, пампушками, кручениками, картопляною ковбасою, млинцями з білими грибами, зразами з капустою.
Ми взагалі полюбляємо готувати національну кухню. Нам це дуже близько та органічно вписується в дизайн нашого кафе.
Тематичну вечірку проводимо вже втретє. Проходили в нас гавайська вечірка і вечірка в стилі Барбі. Зазвичай виходить цікаво, креативно, людям подобається. Обов’язково ще будемо проводити щось цікаве.
— На вечорниці ви запросили ансамбль «Віра», який став родзинкою вечора. Ви співпрацюєте?
— Ніколи раніше не співпрацювали, але я їх чула, була на заходах з їхніми виступами. Бачила, що вони соціально активні, тож ми вирішили, що, можливо, їм буде цікаво виступити в нас. Вони погодилися, і ми всі в кафе отримали задоволення від їхньої роботи, від наших пісенних традицій. Сподіваюся, дівчата з ансамблю теж мають гарні враження. Думаю, що це — наша не остання зустріч.
— Хто у вашому колективі вигадує креативні ідеї щодо проведення дозвілля гостей?
— Організація свят — це частково моя освіта. Я закінчила університет за спеціальністю культурологія, тому люблю організовувати щось подібне. Мені це цікаво і вдається легко. Щоправда, ідей у голові більше, аніж часу на їхню реалізацію.
— Чи багато українських страв у меню вашого закладу? На чому більше спеціалізуєтеся?
— У нас діє потужний і актуальний напрямок — кейтеринг. Пропонуємо страви замовляти на вагу, основа — це наші українські страви. Ця послуга дуже зручна — можна замовляти додому, щоб звільнити себе від приготування і мати більше вільного часу, можна — на святкування будь-якої події. Можлива доставка.
Цей напрямок стає дедалі популярнішим. Люди святкують на природі — теж замовляють страви в нас. Деякі страви віддаємо гарячими, щойно з плити. Замовляють на різну кількість гостей. Ми усе гарно пакуємо і віддаємо в зазначений час.
Щодо українських страв у меню кафе — у нас є «Пательня по-домашньому», два види пательні з картоплею, різні види млинців, голубці, крученики та смачнющі ребра.
— Ви починали з карвінгу, що використовується для декорування святкових страв. Своєю роботою довели, що їжа може перетворюватися в мистецтво. Продовжуєте цим напрямком займатися?
— Продовжуємо цю справу при декоруванні фуршетів, іноді використовуємо при подачі страв у кафе. Ми переконані, що їсти = красиво, тому багато уваги приділяємо саме подачі, декоруванню святкових столів.
— Чи можете сказати, що рівних вам у цій майстерності в нашому місті немає?
— У фуршетах та кейтерингу, гадаю, навіть в області нам рівних немає. Щодо діяльності кафе — у нас вистачає у Звягелі закладів з гарними кухнями. Місто розвивається, і бізнеси розвиваються, попри труднощі війни.
— Ви починали з Тетяною, і продовжуєте разом створювати красу і смакоту. Як вам це вдається впродовж багатьох років? Не секрет, що не всім партнерам по бізнесу доводиться пройти всі випробування.
— Я Тетяну знаю з 2011 року. Ми працювали разом в одному кабінеті, бачили одна одну в різних обставинах: і життєвих, і сімейних. Довіряємо одна одній, а головний наш секрет у тому, що ми не недооцінюємо одна одну. Я розумію, без яких її вмінь не змогла би відкрити справу, і вона думає так само про мої здібності. Є питання, якими займається суто одна із нас, і ніхто інший не вмішується в це. Ми багато делегуємо процесів.
Я роблю те, що в мене краще виходить: веду наші сторінки в соціальних мережах, беру участь у формуванні меню нашого закладу, займаюся декором страв. Тетяна з легкістю вирішує питання ремонту, дизайну нашого кафе, вона багато чого вміє робити своїми руками, має досвід у приготуванні страв для великої кількості людей. Я впевнена, що не справилася би без неї. Так само, як і вона. Ми чітко розподіляємо свої обов’язки і знаємо, де в кожного є межа відповідальності.
— Що скажете про вартість ваших послуг?
— Вона є досить помірною, порівняно з іншими містами, які надають схожі послуги. Ми це постійно моніторимо. У нас можна за досить бюджетні кошти зробити весільний фуршет, виїзний кейтеринг — якщо порівнювати з сусідніми обласними чи навіть районними центрами. Звісно, наскільки ми можемо це собі дозволити, аби справлятися з податками, орендою, заробітними платами тощо. Зрозуміло, заробіток для всіх важливий, але наш козир — ми дуже любимо справу, якою займаємося.
Скажімо, замовлення страв на вагу (на виніс) ми приймаємо на будь-яку суму, головна умова — від пів кілограму одного виду страви. Банкети за бюджетну суму — теж без проблем.
Середня вартість весільних та святкових фуршетів — від 8 до 15 тисяч гривень.
Усе залежить від кількості гостей, яка локація, формат святкування. Адже іноді фуршет може бути як додаткове застілля, а буває основним. Тоді, зрозуміло, і вартість інша, і кількість закусок.
До речі, коли ми розробляємо нові рецепти фуршетних закусок чи страв у наше основне меню, то зазвичай увесь колектив до цього долучається — пробуємо, коментуємо, коригуємо. Дружня командна робота у нас в усьому.
— Які відгуки отримуєте за свою роботу?
— Лише позитивні , жодного факапу. Часто чуємо, що наші клієнти не очікували такого якісного сервісу щодо цін та смаку. У нас справді кухарі такі, що ми й самі перестали вдома готувати! Відповідальні та охайні, старанні і дуже смачно готують.
Щоденно ми отримуємо коментарі щодо смаку наших страв. Попереду в нас навчання, усе покажемо обов’язково, результати не забаряться!
— Що ж, окрема подяка вашому колективу за патріотичну складову вашої роботи, як у випадку з українськими вечорницями, що так вишукано і натхненно заохочуєте своїх клієнтів шанувати своє, рідне.
— Дякуємо щиро!
Юлія КЛИМЧУК
Коментарі відсутні