Чергу сформовано, але затримується здача в експлуатацію

Чергу сформовано, але затримується здача в експлуатацію

Майже п’ятдесят родин чекають, доки підрядник виконає «деякі технічні рішення»

 

У квітні на сесії Звягельської міської ради затвердили Порядок формування фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, котрі знайшли прихисток у нашій громаді. Документ передбачав облік та першочерговість надання такого житла для ВПО в межах проєкту спільно з Північною екологічною фінансовою корпорацією («НЕФКО»). Йдеться про переобладнання колишньої станції переливання крові під житловий фонд на 47 смарт-квартир. Очікувалося, що родини ВПО заїдуть у нові помешкання влітку. Проте, як підтвердили «Звягель-інфо» у міській раді, трапилася затримка зі здачею в експлуатацію об’єкта.

 
  1. Прийом заяв на отримання соціального житла 
  2. розпочався ще 15 травня

«Отримати житлове приміщення з фонду можуть внутрішньо переміщені особи, які фактично проживають та зареєстровані в межах Звягельської міської територіальної громади.

Надання житла в першочерговому порядку буде для осіб, які мають статус ВПО та які працевлаштовані на підприємствах Звягельської міської територіальної громади. Таким особам може виділятися до 80% від загальної кількості житлових приміщень фонду.

Для ведення обліку та визначення осіб, яким будуть надані житлові приміщення з фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, рішенням виконавчого комітету міської ради затверджена житлова комісія.

Подача заяв про взяття на облік та прийом необхідних документів здійснюється через Центр надання адміністративних послуг», — йшлося в повідомленні відділу інформації міської ради на початку літа.

Нині — початок осені, але заселення не відбулося. У чому причина — «Звягель-інфо» запитав у заступниці міського голови Ірини Гудзь.

«Усе, що стосується черги, відпрацьовано. У перші дні після оголошення про початок подачі заяв у ЦНАП був наплив людей, було багато охочих, і ми очікували, що одразу зможемо заселити їх у гуртожиток. Але склалося не все так просто, як ми сподівалися. Підрядник виконав роботи, але не зміг здати в експлуатацію — були деякі технічні рішення, на які не вистачило коштів. Підрядник має зараз це доробити, бо ми не можемо заселити людей без офіційної здачі об’єкту в експлуатацію», — пояснює Ірина Гудзь.

Чергу сформовано, але затримується здача в експлуатацію

  1. Після отримання житла припиняють державні виплати

У Звягелі на завершальному етапі будівництва — 2 гуртожитки: на 47 квартир — у перебудованому приміщенні колишньої станції переливання крові та на 7 родин — у реконструйованому приміщенні колишнього шкірвендиспансеру.

«Ми очікували, що першим здамо більший гуртожиток. Але зараз бачимо, що, ймовірно, раніше вдасться заселити менший — там уже завершено будівельні роботи, умебльовано», — додала Ірина Гудзь.

Загалом заяви на отримання соціального житла у Звягелі подали близько 70 родин. Проте, внаслідок особливостей законодавства щодо соціальної підтримки ВПО, частина з них відмовилася.

«Коли особа з числа ВПО отримує житло, з неї знімаються державні виплати, призначені для ВПО. За таких обставин дехто виїхав до інших громад у пошуках кращих варіантів, частина — знялися з черги», — прокоментувала Ірина Гудзь.

Враховуючи такі зміни, у міської ради є підстави стверджувати, що невдовзі переважна більшість тих, хто став на чергу на соціальне житло, його отримає. Адже буде у розпорядженні 54 смарт-квартири.

Чергу сформовано, але затримується здача в експлуатацію

  1. Коли очікують здачу в експлуатацію?

«Учора (розмова відбулася в середу, 4 вересня — прим. автора) відбулася розширена нарада з представниками підрядної організації. Підрядник — із Харкова. Зараз стоїть питання щодо технічних рішень, чекаємо від нього вирішення, бо ми не є виконавцями. Тому поки не можемо говорити про конкретні терміни», — пояснила посадовиця.

Щодо «технічних рішень», які стали перепоною, міський голова Микола Боровець пояснив у недавньому інтерв’ю «Укрінформу».

«Усе, що було потрібно в напрямі будівництва, ми зробили. Все повністю готове, а здавання об’єкта ускладнюється тим, що законодавець вніс зміни до містобудівних вимог, поки ми все облаштовували. Там немає протирадіаційного укриття, яке має бути за новими вимогами, а є звичайне. Окрім того, там неможливо побудувати ліфт, відповідно до вимог інклюзивності. То що нам тепер робити, не здавати об’єкт і не заселяти людей?

Із другим приміщенням проблем немає. Ми його відремонтували за кошти німецького благодійного фонду Humedica, також було наше співфінансування. Скоро його здамо», — зазначив Микола Боровець.

  1. Умови для проживання не змінилися

Родини ВПО, які отримають соціальне житло у Звягелі, не платитимуть оренду. Лише за комунальні послуги та утримання гуртожитку (прибирання території й місць загального користування, вивезення сміття, освітлення тощо — тобто, набір тих послуг, які отримують співвласники ОСББ).

«Ми звернулися з офіційними листами до підприємств, чиї працівники там отримають житло, аби розглянули можливість, чим ще вони можуть підтримати ці родини. Бо розуміємо, що десь є вищі зарплати, і люди можуть за ті заробітні плати утримувати житло. А, можливо, десь потрібно буде комусь допомагати, тому ці питання будемо окремо вирішувати. Але наразі ми з кожним провели бесіду, і всі готові платити, всі чекають власне цих квартир, тому, думаю, що з цим питань не буде взагалі», — каже Ірина Гудзь.

Чергу сформовано, але затримується здача в експлуатацію

  1. Чи планують ще подібні проєкти в громаді?

Потреба в забезпеченні житлом ВПО не зникає, адже щодня ситуація у прифронтових регіонах змінюється, змушуючи тамтешніх мешканців шукати безпечніші місця для проживання.

«Є нові території, де зараз залишатися дуже небезпечно, і зрозуміло, що родини звідти потребуватимуть житла. На жаль, сьогодні ніхто не знає, де більш чи менш безпечніше, зважаючи на те, що відбулося у Полтаві й у Львові. Тому ми й надалі будемо шукати можливості для створення фонду житла для ВПО. Але поки що міжнародні фонди виділятимуть кошти туди, де вже реально пошкоджено, де вже сьогодні потрібно відновлювати. Але над цим питанням ми будемо працювати, щоб забезпечити житлом усіх, хто цього потребує в нашій громаді», — коментує Ірина Гудзь.

  1. Пріоритет — працівникам критичної інфраструктури

Так стверджували у Звягельській міській раді, коли оголошували про Порядок надання тимчасового житла для ВПО. Про це йшлося у матеріалі «Соціальне житло нададуть ВПО, які працевлаштувалися у громаді» у «Звягель-інфо» №16 (1601) від 18 квітня 2024 року.

За актуальною тоді інформацією, на той час у Звягельській громаді було зареєстровано 2135 вимушено переміщених осіб. Або 1639 родин. В органах місцевого самоврядування стверджували, що приблизно чверть переселенців потребують покращення житлових умов.

Чергу сформовано, але затримується здача в експлуатацію

Анастасія з родиною приїхала до Звягеля з міста Курахово Донецької області. Вони — серед тих, хто потребував покращення житлових умов.

Одним із кроків до вирішення проблеми стала грантова програма на реконструкцію будівель під житло для переселенців у сумі 2,46 млн євро. Грантовий договір підписали 11 жовтня 2022 року. Йдеться про реконструкцію 3-поверхової будівлі Новоград-Волинської філії комунальної установи «Житомирський обласний центр крові» на вулиці Василя Карпенка (колишня вул. Герцена) під гуртожиток поліпшеного планування для ВПО.

Ця будівля тривалий час не використовувалася та перебувала на балансі Житомирської обласної ради. За підтримки районної та обласної адміністрацій, місцевих депутатів обласної ради вона 16 червня 2022 року рішенням сесії обласної ради передана до комунальної власності Звягельської територіальної громади.

Проєкт став можливим у межах програми «Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб в Україні», яку реалізовує Інвестиційна платформа сусідства Європейського Союзу (NIP) та Північна Екологічна Фінансова Корпорація (НЕФКО).

Чергу сформовано, але затримується здача в експлуатацію

«Проєкт досить амбітний, реалізований лише за півтора роки. Добудовано четвертий поверх. Проведено термомодернізацію приміщення — повну заміну системи опалення із встановленням індивідуального теплового пункту, утеплення зовнішніх огороджувальних конструкцій, заміну вікон, дверей та всіх інженерних мереж і встановлення дахової сонячної станції. Облаштовано укриття та підготовлено житло «під ключ» — із внутрішнім ремонтом, сантехнікою, необхідним набором меблів та побутової техніки», — розповів «Звягель-інфо» Юрій Савич, начальник відділу підтримки громадських ініціатив та енергоефективності.

  1. «Підтримуємо ВПО, а заразом — і місцеве виробництво», —

зазначали на фінальній стадії будівництва об’єкта в органах місцевого самоврядування.

Більшість житла в новому приміщенні буде надана родинам, де хоча б один із членів сім’ї працевлаштувався на підприємствах, установах чи організаціях нашої громади. Причому, пріоритет надаватиметься тим, хто працює на об’єктах критичної інфраструктури міста (наприклад, водоканал) чи на крупних бюджетоутворюючих підприємствах.

«Ми намагаємося підтримати також місцевий бізнес, який зіткнувся з труднощами, зокрема, й нестачею кадрів через міграцію та внаслідок мобілізації. Таким чином проєкт є не лише соціальним, а й взаємовигідним для нашої громади, адже дозволить забезпечити житлом, насамперед, тих переселенців, які вирішили лишитися в нашій громаді та приносити їй користь своєю працею та сплатою податків. При цьому місцеві роботодавці (як комунальна сфера, так і бізнес) отримали можливість заповнити вільні вакансії», — пояснювала Ірина Гудзь.

Для цього на сесії міської ради затвердили порядок розподілу соціального житла для ВПО і сформували комісію, яка цим займалася.

Комісія керувалася бальною системою, враховуючи пріоритетні та загальні критерії, зокрема — працевлаштування, кількість членів родини, наявність у родині військовослужбовців тощо.

Обов’язковою умовою для отримання житла була відсутність іншого житла на території України — воно або знищене чи пошкоджене, або ж залишилося на тимчасово окупованих територіях.

НЕФКО підтримала такий підхід. Там на наше звернення відповіли, що всі заходи в межах проєкту, які здійснюють Звягельські органи місцевого самоврядування, із грантодавцем узгоджені.

Чергу сформовано, але затримується здача в експлуатацію

  1. «Селитимуть на рік, далі буде перегляд», —

стверджував начальник управління житлово-комунального господарства та екології міської ради, депутат міської ради Олег Годун.

У подальшому обслуговуванням житлового фонду займатиметься КП «Звягельсервіс», в якого модернізована будівля перебуватиме на балансі.

Олег Годун називає його не лише найновішим, а й найдостойнішим багатоповерховим житлом у громаді. Серед 47 смарт-квартир є одно- і двокімнатні. Площа — від 20 до 40 квадратних метрів. Кожна оселя обладнана санвузлом, бойлером, лічильниками. Є все необхідне, щоб родина прийшла й жила, — меблі, побутова техніка, гаряча вода.

Чотири оселі на першому поверсі обладнані під інклюзивні потреби. Зокрема, передбачена можливість потрапити на візочку в під’їзд, самостійно заїжджати в душову кабіну тощо.

Олег БРЮХАНОВ

Фото автора та з офіційної сторінки міської ради у ФБ