
Учні гімназії №8 навчаються заробляти, вирощуючи мікрозелень, і шукають ринки збуту
- Актуально
- 184
- коментар(і)
- 06-03-2025 15:18
Вони єдині в Житомирській області долучилися до проєкту «Розумний город. Мікрозелень» від агрохолдингу «Контінентал Фармерз Груп». Це — четверта освітньо-соціальна ініціатива компанії, покликана стати платформою для розвитку та освіти молоді, сприяти підвищенню рівня економічної грамотності й підприємницької культури.
Йдеться про освітній бізнес-конструктор для учнів міських закладів освіти, які вирощують мікрозелень, реалізовують, отримують прибуток за роботу та частину коштів спрямовують на благодійність. Проєкт корисний для молоді тим, що надає практичні навички підприємництва, основ бізнесу, менеджменту та маркетингу, сприяє розвитку соціально відповідального бізнесу.
Мікрозелень — це молоді паростки овочевих рослин, зернових і трав, зібрані на початковій стадії росту через 7-14 днів після посіву. Ідея вживання мікрозелені в їжу виникла в 1980-х роках у США, де паростки рослин уперше було використано в кулінарії для декору страв.
Завдяки естетичному вигляду, унікальному смаку та текстурі новий тренд швидко поширився серед шеф-кухарів по всьому світу. Були проведені дослідження, які виявили, що мікрозелень містить в 4-6 разів більше вітамінів, мінералів та антиоксидантів, ніж її «дорослі» аналоги. З того часу її популярність постійно зростає. Люди вирощують паростки вдома або купують у магазинах для додавання до різних страв.
— Ми побачили в мережі пропозицію, зареєструвалися, пройшли співбесіду, — розповіла директор Гімназії №8 Оксана Нечипорук. — Проєкт забезпечує учасників спеціальним обладнанням — з автоматичним поливом та освітленням. Ми отримали обладнання і почали займатися справою.
Учні 8-9 класів пройшли навчання, а тепер на практиці застосовують знання. Висівають, поливають, вирощують, складають графіки чергування. Займаються цим у вільний від навчання час — після уроків, навіть у вихідні доглядають рослини. Вирощують паростки гороху, руколи, мазуни, редису, капусти червоної. А ще в переліку є мангольд мікс, амарант, соняшник, щавель «Кривава Мері», цибуля, гірчиця. Вартість — 40-60 гривень за бокс.
Перший шкільний урожай розкупили педагоги і батьки. Діти заробили понад тисячу гривень і дуже цьому раділи. Навчаються самостійно заробляти гроші, обираючи для себе спеціальності. Розробили власний сайт — «Green world», де можна ознайомитися з продукцією, прайсом, інформацією про користь рослин.
До речі, цю платформу створив наймолодший учасник проєкту — учень 5-го класу.
Ще є сторінки в Фейсбуці та Інстаграмі, де йдеться про те, що мікрозелень багата на вітаміни та мінерали, які підтримують імунітет, має високу концентрацію антиоксидантів, що борються зі старінням клітин, покращує травлення завдяки високому вмісту клітковини, додає смакову різноманітність до страв без зайвих калорій.
— Хтось із дітей захотів сіяти, хтось — бути бухгалтером, ще хтось створює рекламний контент, — розповіла заступник із виховної роботи Ольга Кузьмінська. — Одні беруть на себе роль агронома, інші — логіста чи SMM-менеджера. Частину отриманих від реалізації коштів учні спрямують на закуплю витратних матеріалів, частину — на зарплату і на благодійність. Умова — не менше 10% заробітку має бути спрямовано на допомогу ЗСУ.
Ось така міні-компанія тепер існує в навчальному закладі. Керівництво прагне, аби учнів підтримали — щоб проєкт став успішним, важливо мати стабільний ринок збуту. Деякі місцеві заклади харчування вже відгукнулися на пропозицію співпрацювати. Хтось, не маючи потреби в мікрозелені, відмовився.
«Наші клієнти — люди, які дбають про сучасне оформлення і корисність страв. Тож закликаємо місто до співпраці. Якщо не втримаємо високий рейтинг, змущені будемо вийти з проєкту, повернувши обладнання, — каже директор. — Прагнемо підтримати наших бізнесменів-початківців та розвиватися».
Із переліком наявної мікрозелені та цінами можна ознайомитися на сайті. Телефон для замовлення: (063) 7894500, (093) 1360267.
Юлія КЛИМЧУК
Коментарі відсутні