У Новограді відбувся мітинг-реквієм, присвячений 33-ій річниці аварії на ЧАЕС

У Новограді відбувся мітинг-реквієм, присвячений 33-ій річниці аварії на ЧАЕС

26 квітня біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи відбувся мітинг-реквієм, присвячений 33-ій річниці трагедії на Чорнобильській атомній електростанції.
Участь у мітингу взяли міський голова Віктор Весельський, секретар міської ради Василь Остапчук, заступник міського голови Оксана Гвозденко, заступник міського голови Анатолій Легенчук, заступник міського голови — начальник фінансового управління міської ради Ірина Ящук, керівники структурних підрозділів виконавчих органів міської ради, депутати міської ради, ліквідатори, небайдужі жителі та молодь міста. Мітинг-реквієм розпочався покладанням квітів.
Віктор Весельський у промові зазначив: «Чорнобильська трагедія — це жорстоке і безкомпромісне попередження людству. Житомирщина належить до тих регіонів, які найбільше зазнали Чорнобильського лиха, і, незважаючи на роки, що минули, чорнобильські проблеми не зникають, а нагромаджуються, ставлячи людей у винятково важкі умови життя. Сьогодні не можна похвалитися добрим здоров’ям у населення, а особливо дітей. Наразі в Новограді-Волинському проживає 1099 потерпілих від Чорнобильської катастрофи громадян, із них: 119 осіб — 1-ї категорії, інвалідність яких пов’язана з аварією на ЧАЕС, 292 особи — 2-ї категорії, а також 36 вдів ліквідаторів. На обліку в департаменті праці та соціального захисту населення міської ради перебуває 411 потерпілих громадян, яким щомісячно здійснюються виплати, що передбачені діючим законодавством. Для реалізації державної програми «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», в 2019 році передбачено кошти в сумі 1 млн. 716 тис. грн. Також у 2019 році передбачено кошти на оздоровлення в сумі 496 тис. грн., які дають можливість забезпечити санаторно-курортним лікуванням 60 потерпілих. Із глибокою пошаною схиляємо голови перед вами, шановні учасники-ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, за подвиг, під час якого ви віддали своє здоров’я, ставши на шляху сліпої ядерної стихії і захистили тим самим не лише Українську землю, а й усе людство від поширення смертельної небезпеки».
Очільник міста вручив Почесні грамоти міської ради Юрію Качеруку і Зінаїді Цибульській та ювілейні медалі до 33-ї роковини Чорнобильської аварії учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ювілейні медалі отримали: Олег Ігнатюк, Михайло Ковальковський, Олександр Кравчук, Сергій Поліщук, Олександр Савчук.
Із промовою звернувся голова міськрайонного громадського об’єднання «Спілка-Чорнобиль» Олександр Гончарук, який, зокрема, подякував керівництву міста за плідну співпрацю та підтримку ліквідаторів. Окремі слова подяки прозвучали на адресу директора департаменту праці та соціального захисту населення міської ради Лілії Хрущ.
Присутні схилили голови у хвилині мовчання в пам’ять про загиблих ліквідаторів.
За матеріалами відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради