НЕДIЛЯ ВСIХ СВЯТИХ

Восьма неділя після празника Воскресіння, а перша після зіслання Святого Духа, є Неділею Всіх Святих. У цей день церква по-особливому вшановує всіх тих, хто власним життям показав приклад чеснотливого життя.
Почитання святих почалося ще з часів перших християн. Приклад мучеників у перших віках дав тому поштовх. Смерть за Христову віру свідчила про віддану любов до Ісуса Христа та його церкви. Сам Ісус казав: «Це моя заповідь, щоб ви любили один одного, як я вас полюбив! Ніхто неспроможний любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає». Перший приклад досконалої любові показав мученик за Христову віру архидиякон Стефан. Він є немовби старозавітнім патріархом Святих. «І каменували Стефана, який взивав, мовивши: «Господи Ісусе, прийми дух мій!». А впавши на коліна, закликав сильним голосом: «Господи, не постав їм цього за гріх!». І, промовивши це, смертю заснув». Його смерть стала прочим початком для святих мучеників християнської віри.
Кожний день церковного року присвячений якомусь святому чи групі святих. Але є багато святих, про яких ніхто не знає і не здогадується. У Божому Провидінні їх імена записані у Книзі Життя. Тому, щоб віддати їм належну шану, Церква присвятила день для почитання усіх Святих, які не входять у річний цикл церковного календаря.
Святий... Хто він такий? Багато людей сьогодні думає, що святим можна стати лише у монастирі, мовляв, люди там повністю віддані Божим справам, їх не турбує суєта цього світу, і тому лише вони можуть осягнути це. Звичайно, у цьому є певна рація, однак святими можуть бути не лише духовні особи. Святим є той, хто вірний своєму покликанню, той, хто сумлінно виконує свої щоденні обов’язки щодо Бога та ближнього. Покликання до святості має кожен, а не поодинокі.
Церква подає нам приклад багатьох християн, серед яких і миряни також, які зрозуміли цей заклик та зуміли його втілити у своєму земному житті. Цим вони ніби говорять: «Дивіться! Ми були такі, як і ви, також були оточені світовим, гріховним зіпсуттям, випробувані багатьма спокусами, але з Божою ласкою змогли жити святим життям». Святими можуть бути і люди різного віку. Прикладом «підліткової» святості є Домінік Савіо, який був звичайним учнем. Незважаючи на свій короткий вік (помер у 14 років), він зумів полюбити Бога понад усе. Прикладом «материнської» святості є Жанна-Бернадетта Молля. Це — свята мати минулого століття. Коли була вагітною, лікар сказав їй, що вагітність має ускладнення, і, якщо вона наважиться народжувати, може сама при цьому померти. Дитина таки народилася, а мати втратила життя.
Неділя Всіх Святих нагадує про наше покликання до святості. Тож нехай приклад Христа та всіх святих надихає нас на життя, сповнене любові до Бога та ближнього.
Андрій ДОБРОВЕЦЬКИЙ