ВЗАЄМОПРИВIТАННЯ МИРЯН

Віруючі люди є єдиними в Христі, тому природно, що вони називають один одного «брат» або «сестра». Ці прекрасні слова виражають ту глибинну спільність віруючих, про яку сказано в молитві: «Нас же всіх тих, хто від єдиного Хліба й Чаші причащаються, з’єднай один з одним у Єдиному Дусі Святому». У широкому змісті слова і єпископ, і священик для мирянина — теж брати.
У церковному середовищі прийнято називати один одного тільки на ім’я, навіть людей похилого віку не величають по батькові. Тобто звертаємося так, як ми називаємо себе, підходячи до Причастя, до Христа.
При зустрічі мирян-чоловіків одночасно з рукостисканням цілують один одного в щоку, жінки обходяться при цьому без рукостискання. Аскетичні правила накладають обмеження на вітання чоловіка й жінки через цілування: досить привітати один одного словом і нахилом голови (навіть на Великдень рекомендують проявити тверезість, щоб не привнести у великоднє цілування пристрасності).
Стосунки між віруючими мають будуватися на простоті й щирості, смиренній готовності просити пробачення: «Прости, брат (сестра)». — «Бог простить, і ти мене прости». Прощаючись, віруючі говорять один одному: «Храни, Господи», «Прошу молитов», «З Богом», «Допомоги Божої», «Ангела хранителя».
Ієромонах АРИСТАРХ