ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Благословіть, Отче! Які дії слід зробити нареченим, якщо хоча б один із їхніх батьків не дає благословіння на шлюб? Спаси Вас, Господи!
— Господи, благослови! Звичайно, що для миру в хаті і родині треба, щоб батьки дали своє благословіння на шлюб. Благословіння — це не просто згода. Благословіння — вкладання найдобріших молитовних побажань через свій досвід на життєвий шлях інших.
Але, якщо батьки проти шлюбного єднання, — треба прислухатись до їхніх аргументів, спробувати побачити їхніми очима проблему, і, можливо, тоді ви погодитесь із їхніми доводами, або вдасться їх спростувати. Бо ж кохання часто засліплює і стає пристрастю.
Та якщо для вас батьківські переконання не виявляться достатньо переконливими, то рекомендую звернутися до місцевого священика, аби він став арбітром у цьому питанні. І дійте за його благословенням.
— Благословите спросить: говорят, что верующему человеку не стоит идти на выборы, но ведь сказано, кто не может быть хорошим гражданином в земном государстве, — как сможет быть достойным гражданином в Царствии Небесном? Я думаю, идти на выборы все-таки надо, но, возможно, я в чем-то не права. Объясните, пожалуйста, как поступить правильно. Этот вопрос интересен многим православным христианам. С уважением, Антонина.
— Господи, благослови! Антонина, в выборах безусловно должны принимать участие православные христиане. Ведь от того, кто у власти, зависит судьба Церкви. А сыновья и дочери Церкви Христовой должны о ней печься! Тем более, что тело церковное составляем мы все с вами. Потому не правильно быть безразличным к вопросу выбора людей, идущих к власти.
— Благословіть запитати. Отче, дуже прошу Вашої поради в такій житейській ситуації. Моя сестра хоче придбати будиночок за містом. Знайшлася в усіх відношеннях непогана для неї пропозиція. Але, коли я поставила питання господарці будинку, хто там жив раніше, — вона відповіла, що покійні батьки і покійний брат. Брат був алкоголіком, його дуже сильно побили в цьому домі, що призвело до його смерті. Правда, помер він у реанімації. Чи можна купувати такий будинок, у якому фактично (як я зрозуміла зі слів господарки будинку) відбулося вбивство. Буду дуже вдячна за відповідь.
— Господи, благослови! Ми навіть служимо у церквах, які мали на своїй давній історії вбивства та насилля. Для цього їх переосвячують особливим чином. Тому, якщо будинок вам до вподоби, то після придбання покличте священика для Чину благословіння будівлі на проживання.