ЧОТИРИ ЦІЛІ ДЛЯ КРАЇНИ

ЧОТИРИ ЦІЛІ ДЛЯ КРАЇНИ

Якщо не почати терміновий порятунок країни, криза може її згубити. Саме з такої позиції представив днями свої програмні цілі лідер «ФРОНТУ ЗМІН» Арсеній Яценюк.
На думку політика, країна надто довго жила старими досягненнями, а світ не стояв на місці. Тому сьогодні Україна стрімко втрачає зовнішні ринки, залишається дедалі менше товарів і послуг, які наша держава може запропонувати своїм сусідам, а через кризу багато країн закривають ринки для української продукції. Не краща ситуація й на внутрішньому ринку: енергоресурси дорожчають, підприємства закриваються, імпорт витісняє вітчизняні товари.
Арсеній Яценюк вважає, що в цій ситуації є два шляхи. Перший: нічого не змінювати, продовжувати політику проїдання залишків, що призведе до банкрутства й розпаду країни. Проте є й другий шлях, — вказує лідер «ФРОНТУ ЗМІН». — Складний, напружений, що потребує повної модернізації економіки, системи охорони здоров’я, освіти й армії. Найбільшою небезпекою Арсеній Яценюк вважає те, що ці чотири цілі поки навіть не обговорюються керівниками держави.
ЦІЛЬ ПЕРША — ІНДУСТРІАЛІЗАЦІЯ
За словами Арсенія Яценюка, за останні 18 років в Україні нічого не побудували. А, між іншим, найкраще наслідки кризи долають сьогодні країни, які виробляють продукцію для власного і закордонних ринків. «Тому Україні треба негайно розпочати процес нової індустріалізації. Будівництво нових заводів, електростанцій, інфраструктури дасть людям робочі місця і дозволить вийти з економічної кризи», — заявив лідер «ФРОНТУ ЗМІН».
Історія показує: у ХХ столітті СРСР проводив індустріалізацію країни в 1930-ті роки, відновлюючи народне господарство після Другої світової війни, і створюючи космічну, нафтогазову й автомобільну промисловість у 1960-1970 роки. Завдяки цьому СРСР досяг світового лідерства (інша річ, що бездарне керівництво КПРС «провалило» всі ці досягнення до кінця 1980-х).
Індустріалізація була й у Європі — за планом Маршалла відновлювалася післявоєнна економіка західних країн. Сьогодні швидко індустріалізуються Китай, Індія, Бразилія.
ЦІЛЬ ДРУГА — ВЕЛИКОТОВАРНЕ СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО
Українське село нині занепало: основні галузі майже зруйновано, росте соціальна напруженість, адже багато людей не можуть знайти роботу. Арсеній Яценюк пропонує одним кроком вирішити відразу дві проблеми: реанімувати життя на селі й відродити славу українського аграрного комплексу. Його рецепт — великотоварне промислове сільське господарство. «Таке сільське господарство наповнить внутрішній ринок власними продуктами. Адже сьогодні, на жаль, ми наповнюємо свій внутрішній ринок у найкращому разі на 60%», — підкреслив лідер «ФРОНТУ ЗМІН». Модернізація сільського господарства дасть змогу повернути Україні статус світової житниці. При цьому політик вважає, що Україні варто шукати партнерів і в Росії, і в Казахстані, і в Білорусі. Світ вступає у стадію продовольчої кризи, а Україна могла б використати цю ситуацію для продажу своїх продуктів харчування на експорт.
Арсеній Яценюк також зазначив, що розвиток промислового сільського господарства дасть змогу відновити життя на селі: збільшити народжуваність, утримувати фельдшерсько-акушерські пункти, будинки культури, школи й іншу інфраструктуру.
ЦІЛЬ ТРЕТЯ — ЗДОРОВА Й ОСВІЧЕНА НАЦІЯ
Десятки песимістичних прогнозів пророкують швидке вимирання нашої нації. Та є й «оптимістичні»: українці не вимруть — вони виїдуть за кордон. Причини цієї ситуації не тільки демографічні. Адже за 18 років незалежності в країні не відбулося жодних змін, ми досі використовуємо залишену в спадок радянську систему охорони здоров’я й радянські ж науку й освіту, які продовжують руйнуватися. «Україні потрібні фізично, морально й духовно здорові люди, конкурентоспроможні на ринку праці. Тому зміни в медичній і освітній системах, їхнє відродження — це два ключових пріоритети», — підкреслив Арсеній Яценюк.
На думку лідера «ФРОНТУ ЗМІН», якщо ми хочемо підняти виробництво й економіку України, то в країні потрібно відроджувати професійно-технічну освіту, яка сьогодні практично зруйнована. Вже зараз країна гостро потребує людей з технічними спеціальностями, а в майбутньому технічні, інженерні спеціальності будуть необхідні ще більше.
ЦІЛЬ ЧЕТВЕРТА — БОЄЗДАТНА АРМІЯ
Україна — приваблива територія, а тому її треба захищати, переконаний Арсеній Яценюк. Політик вважає, що на запитання «Як Україна може себе захистити?» є лише одна відповідь — створення боєздатної армії. «Для нас критично важливо усвідомити: якщо завтра відбудуться події, які змусять українців взяти в руки зброю, то чи зможуть вони це зробити? Чи є така зброя й такі українці? Я переконаний, що є! Але для цього потрібно дуже багато зробити», — сказав Арсеній Яценюк. За його словами, боєздатна армія може стати стимулом для повернення України на світовий ринок озброєнь.
Чотири цілі, окреслені Арсенієм Яценюком, — це обов’язковий шлях державотворення. Держави-лідери дійсно його пройшли. Чому цього не зробила Україна? За словами лідера «ФРОНТУ ЗМІН», проблема полягає в тому, що в «еліти» немає бажання вирішувати проблему подальшого існування України. «І влада, і опозиція сколотили свій капітал на руйнуванні країни й хочуть ще. Вони просто не здатні працювати на майбутнє України», — підкреслив Арсеній Яценюк.
Сергій ДОВГАЛЬ