IВАН БОГОСЛОВ

IВАН БОГОСЛОВ

Іван Богослов, Іван Заведеїв — апостол, християнський святий, проповідник, автор декількох творів Нового Заповіту.
Іван, за деякими даними, був родичем Ісуса Христа, молодшим братом св.Якова Заведеєва, наймолодшим з апостолів і, як він сам говорив, «учнем, якого любить Ісус». Написав Євангеліє, три послання і єдину новозавітню пророчу книгу «Одкровення».
Іван Богослов був великим учителем любові і єдиним із 12 Христових апостолів, який помер природною смертю. Він помер 100 року після народження Христа у віці 94 років. Св. Епіфаній оповідає, що коли Іван постарівся і так ослаб, що вже не міг проповідувати, то наказував своїм учням нести себе на збори вірних, де кожного разу повторював тільки оці слова: «Мої дітоньки, любіть один одного». А коли вони запитали його, чому він завжди повторює одні і ті ж слова, апостол відповів: «Бо це слово Господнє, і якщо ви виконаєте його, то цього буде досить».
Коли всі Апостоли покинули Господа у Його Страстях, то Іван ніколи не відходив від Нього, а стояв разом з Матір’ю Його і під Хрестом. У послушності до Господа він був як син для Пречистої, його двоюрідної сестри, і пильно служив і оберігав її аж до її Успіння. Після її Успіння він зі своїм учнем Прохором проповідували Євангелію в Малій Азії. Працював і жив переважно в місті Ефесі.
Натхненна проповідь і дива Св. Івана привели багатьох до Христа і потрясли язичництво до самого кореня. Сердиті язичники зв’язали його і послали до Риму стати на суд перед імператором Домітіяном, який віддав його на муки та бичування. Та ані отрута, яку примусили його пити, ані кипучий єлей, в який кинули його, не зашкодили Іванові. Переляканий імператор вважав, що він – безсмертний, і вислав його на острів Патмос на доживотне заслання. Св. Іван і там продовжував апостольську працю і привів багатьох до Господа. А щонайголовніше — там він написав свою Євангелію (через яку й надано йому назву «Богослов», бо її думки такі глибокі та величні), його Послання та таємничу Книгу Откровення. Можна донині відвідати Печеру Откровення на острові Патмос. Знаходиться вона в величному Храмі.