ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Отче Аліпій, хочу попросити вас поради. 8 лютого померла моя бабця. На 24 липня ми запланували весілля з моєю нареченою... як нам бути, скільки тривалість трауру (наскільки мені відомо, то півроку, тому 2 тижні до закінчення ця дата), чи обов’язково переносити всі приготування на іншу дату? Наперед дякую вам за відповідь.
— Господи, благослови! Церква немає спеціальних правил щодо кількості днів скорботи. Траур вимірюється совістю і любов’ю до людини, яка померла. За людським звичаєм, на Україні дні тужіння продовжуються рік. Тож маєте самі вирішити, як вам поступати у цьому випадку.
— Слава Ісусу Христу. У нас в селі — Престольний празник. Очікується приїзд архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора, але в церковному календарі, який я придбав у Почаївській Свято-Успенській лаврі, вказано, що в цей день «Литургии не положено». У зв’язку з цим питання: Чому у деякі дні «Литургии не положено» і чому, незважаючи на це, Літургії звершують.
— Господи, благослови! Чому у Сирну сідмицю не відправляють Літургії у середу й п’ятницю? — це немала історія.
Справа в тому, що у давнину Великий піст за Єрусалимським статутом був довшим на один тиждень. Це було пов’язано з тим, що суботи і неділі з-за того, що у них дозволялося їсти страви з олією, не вважалися днями посту, і через це вони не враховувалися у загальне число пісної Чотиридесятниці. Загалом пісними днями були 56 днів.
У той же час у Римській Церкві навпаки піст був коротшим, бо вони не тільки зараховували суботи й неділі у дні посту, але й Страстну сідмицю, виділяючи лише Страстну п’ятницю, Велику суботу, тому починали піст на тиждень і три дні пізніше за тих, хто жив за Єрусалимським богослужбовим статутом, від Попільної середи. Таким чином у них був піст у 42 дні.
Щоб наблизити ці традиції, у Константинополі вирішили у число днів Великого посту зараховувати суботи, та неділі, але Страстна сідмиця залишалася поза Великим постом. Таким чином ми маємо до Пасхи 40 днів Великого посту, далі послаблення на Лазареву суботу та Вхід Господень до Єрусалиму, а тоді окремо йде Страстна сідмиця. Загалом — 49 днів посту.
А колишня пісна сідмиця, що починала Великий піст після Неділі Страшного суду, тепер стала Сирною сідмицею. Спершу на ній дозволялося їсти лише страви з олією, а потім увійшло у звичай вживати також молочні страви. Але у задумі Церкви, це вже теж дні пісні (средопосття), бо обмежуються у вживанні продуктів. І тому Статут богослужбовий залишився майже без змін і щодня з понеділка відправляють у Сирну сідмицю за Великопостним статутом.
Але дозволили відправляти Літургії у всі дні, окрім середи й п’ятниці. Оскільки свято святих Трьох Святителів випало на п’ятницю Сирної сідмиці, то свято перенесено на день, коли Літургія відправляється. Але особливістю є Престольні дні. Вони не переносяться. Тому у Вашому храмі архієрей буде законно відправляти у Престольний день Літургію. З чим Вас і вітаю!
— Добрий день. Скажіть, будь ласка, як я маю поводитися з чоловіком, коли таке трапляється, безпідставно він мене ображає (нецензурними словами)? Я знаю, що образа — гріх. Але ж це так неприємно. Я звичайно завжди в таких випадках мовчу, але ж на душі дуже важко. Що я маю робити? Дякую.
— Господи, благослови! Ви робите правильно, що на ці образливі слова не відповідаєте. Ще краще було б, якби помолилися за чоловіка короткою, але від душі, молитвою. Та треба пам’ятати, що ця лайка йому не на користь. Тож рекомендую поговорити з ним, домовитись, що, хоч і будуть підстави, та має тримати себе в руках і не розпускати язика, бо кожне слово не проходить мимо. А за все прийдеться відповідати. І буде особливо прикро, що від випадкового брудного виразу можна бути засудженим на страждання у вічності.
— Батюшка, благословите! Во время пения Символа Веры прихожане крестятся в трех местах, еще, бывает, поклон головой делают (не все), где поется «споклоняема» — здесь понятно, что это люди сами придумали клонить головы. А вот где поется «Иисуса Христа — Сына Божия» и «и в Духа Святаго», и «во Единую Святую Соборную и Апостольскую Церковь», — обязательно ли креститься? Благодарю!
— Господи, благослови! Повторяюсь: во время Символа Веры в любом месте будет кстати креститься и кланяться.