ОПЕРАЦІЯ «НАРКОТИКИ»

З 11 по 25 лютого працівниками міліції Новоград-Волинського МВ проводилося оперативно-профілактичне відпрацювання з виявлення злочинів, скоєних у сфері незаконного обігу наркотиків на території міста та району, яке проводиться в два етапи: підготовчий та практичний.
До відпрацювання були залучені працівники карного розшуку, працівники сектора незаконного обігу наркотиків, дільничні інспектори міліції, працівники кримінальної міліції у справах дітей та додаткові сили апарату та стройові підрозділи.
Як повідомив Віктор Прилипко, начальник Новоград-Волинського МВ, під час операції було виявлено ряд злочинів, пов’язаних з обігом наркотиків. Порушено 5 кримінальних справ, з них — 2 за ознаками злочину, передбаченого ст.309 КК України «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту та 1 — ст.317 КК України «Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів». Виявлено 7 фактів незаконного обігу підконтрольних речовин, перевірені розважальні та учбові заклади міста та району. За незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення наркотичних засобів без мети збуту в невеликих розмірах притягнуто до адміністративної відповідальності 2 особи. Під час операції працівниками міліції перевірені аптеки міста та району.
Вживання наркотичних речовин є на сьогодні однією з найгостріших проблем, які постають перед суспільством. Правоохоронці стверджують, що ситуація з незаконним обігом наркотиків дійсно загрозлива. Офіційна статистика відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Новоград-Волинського МВ свідчить, що 204 особи систематично вживають наркотики, реальні ж цифри значно вищі. Тому правоохоронним органам є над чим попрацювати. За словами начальника міліції, такі профілактичні заходи проводяться систематично для попередження вчинення подібних злочинів у майбутньому. Основна ж мета — налагодження співпраці з населенням та проведення профілактично-роз’яснювальної роботи, щоб убезпечити громадян від злочинних посягань.
Працівники міліції заздалегідь будуть вдячні всім громадянам, які надаватимуть будь-яку інформацію щодо незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних чи отруйних речовин за телефонами: 102, 5-22-25 (цілодобово).
* * *

12 лютого, під час операції з незаконного обігу наркотиків, працівниками Новоград-Волинського МВ було затримано 34-річну, раніше судиму мешканку міста, яка надавала 2 чоловікам приміщення свого будинку для виготовлення наркотичного засобу — опію ацетильованого («ширки»). При огляді даного будинку було виявлено та вилучено посуд, м’ясорубку з нашаруванням, пластикову пляшку з рідиною темного кольору, одноразові медичні шприци, які були наповнені рідиною темного кольору.
Згодом з’ясувалося, що зловмисники реалізовували свій товар переважно молоді. Обсяги виробництва залежали від кількості замовлення. Між іншим, чоловіки вже свого часу були засуджені за виготовлення та збут наркотиків і, повернувшись з місць позбавлення волі, знову згадали про старе «ремесло». Проти них порушено кримінальну справу за фактом незаконного виробництва, зберігання та збут наркотичних засобів (ст.307 КК України), а проти жінки (ст.317 КК України) — за організацію місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, а також надання приміщення з цією метою — загрожує позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

О.ПЕТРУК, помічник начальника по взаємодії з громадськістю та ЗМІ