БУТИ ОХОРОНЦЕМ ПРИРОДИ

Зрозуміло, що саме усвідомивши своє місце в природі, можливо зберегти екологічну рівновагу всього живого, забезпечуючи цим благополуччя для себе та для оточуючих. Завдання освіти — підготувати громадян з високим рівнем екологічних знань, екологічної свідомості і культури на основі нових критеріїв оцінки взаємовідносин людського суспільства й природи, що повинно стати одним з головних важелів у вирішенні гострих екологічних і соціально-економічних проблем сьогодення. Тому екологічна освіта і виховання є одним з пріоритетних напрямків екологічної політики в Новограді-Волинському.
Протягом 2009-2010 навчального року значну увагу педагогічні колективи навчальних закладів міста приділяли поширенню природоохоронної інформації, екологічному вихованню та освіті, співпраці з громадськими екологічними організаціями, здійсненню заходів, направлених на збереження живої природи, її різноманіття.
Нещодавно інформаційно-методичним центром організовано та проведено фестиваль шкільних екологічних агітколективів «Довкілля для Європи». Одним із завдань фестивалю є створення умов для соціалізації особистості вихованця в процесі природоохоронної роботи, розкриття творчого потенціалу дитини. Програмою заходу було передбачено виступи екологічних агітколективів, організацію фотовиставки «Екологічні проблеми міста» та виставки малюнків, плакатів на екологічну тематику: «Зробимо місто чистішим», «Збережемо річку Случ», «Збережемо енергію — збережемо природу».
Екологічні агітбригади — це синтетичний жанр, що поєднує різноманітні сценічні форми, має публіцистичний характер. Всі творчі завдання конкурсу необхідно представити в яскраво-сценічній формі, в якій, поряд з глобальними екологічними проблемами світу та країни, повинні бути представлені конкретні, корисні надбання з природоохоронної діяльності школи (проведення і розробка екологічних стежин, екологічних проектів, конкурсів, акцій, експедицій, екскурсій).
Фестиваль показав, що з року в рік покращується рівень підготовки шкільних екологічних агіт­колективів. Виступи більшості команд супроводжувалися електронними презентаціями, які інформують про стан довкілля, проведену екологічну роботу, співпрацю з громадськими та державними організаціями щодо вирішення екологічних проблем міста. Виступи більшості шкільних екологічних агітколективів були цікавими за формою та змістом. Вперше на шкільному рівні агітколектив ЗОШ №7 підняв проблему бродячих собак на вулицях нашого міста. Їх виступ «Воскресимо милосердя» є зверненням до громадськості міста підтримати ініціативу школярів по створенню притулку для бродячих тварин. Агітколектив НВК здійснив уявну подорож по містах України, акцентував увагу на існуючих проблемах та запропонував депутатам посилити контроль за прибиранням території міста.
Конкурс-огляд показав, що шкільні екологічні агітколективи здійснюють активну пропагандистську роботу, яка сприяє формуванню екологічної культури учнівської молоді, приверненню уваги місцевої влади, громадських та державних організацій до проблем навколишнього середовища міста, області, України. Саме тому, важливими критеріями оцінки виступів агітколективів було висвітлення екологічних проблем нашої місцевості, надання конкретних пропозицій щодо вирішення таких проблем, наявність інформації про власні екологічні акції, а також рівень виконавської майстерності, відповідність костюмів, оригінальність та використання засобів активізації аудиторії. Про екологічні проблеми міста та шляхи їх вирішення розповів відеофільм команди колегіуму. Команди учнів ЗОШ №2, ЗОШ №6, ЗОШ №9, колегіуму, ПШМ значну частину своїх виступів присвятили проблемам річки Случ.
Виступ агітколективу школи-інтернату привернув увагу всіх присутніх використанням засобів активізації аудиторії. Актуальні проблеми роздільного збору сміття та енергозбереження яскраво висвітлили агітколективи НВК, ЗОШ №2, ЗОШ №5, ЗОШ №6, колегіуму, ПШМ. Про проведені акції, реалізацію екологічних проектів, участь у міжнародних екологічних програмах поінформували команди ЗОШ №2, СШ №4, ЗОШ №5, ЗОШ №6 та колегіуму. На фотовиставку «Екологічні проблеми міста» актуальні матеріали представили агітколективи ЗОШ №2, ЗОШ №3, ЗОШ №6, школи-інтернату. Змістовні та естетичні плакати з теми «Збережемо р.Случ», «Збережемо енергію — збережемо природу» підготували НВК, ЗОШ №2, ЗОШ №3, ЗОШ №5, ЗОШ№6, ЗОШ №8, ЗОШ №10, колегіум та школа-інтернат. Команди ЗОШ №2 та колегіуму надали ще й друковані матеріали по проектній діяльності та позакласній роботі екологічного спрямування.
Важливими критеріями оцінки виступів агітколективів було висвітлення екологічних проблем нашої місцевості, надання конкретних пропозицій щодо вирішення таких проблем, наявність інформації про власні екологічні акції, а також рівень виконавської майстерності, відповідність костюмів, оригінальність та використання засобів активізації аудиторії відповідно до визначених тем.
У результаті довгої розмови з обговорення підсумків конкурсу журі визначило визнати переможцями міського конкурсу-огляду:

  • агітколектив ЗОШ №5 та нагородити дипломом управління освіти і науки І ступеня;

  • агітколектив ЗОШ №2 та нагородити дипломом управління освіти і науки ІІ ступеня;

  • агітколектив НВК та нагородити дипломом управління освіти і науки ІІІ ступеня;

  • агітколектив колегіуму та нагородити дипломом управління освіти і науки ІІІ ступеня.


Лауреатами міського конкурсу-огляду в номінаціях визнано:

  • «Проблема бродячих собак на вулицях нашого міста» — агітколектив ЗОШ №7;

  • «Підготовка та використання якісних ­наглядних матеріалів» — агітколективи: ЗОШ №3, ЗОШ №6, ЗОШ №8;

  • «Використання засобів активізації аудиторії» — агітколектив школи-інтернату.


Підводячи підсумки фестивалю, організатори дуже сподіваються на посилення зусиль всіх зацікавлених структур у спільній діяльності зі збереження природи, покращення екологічної обстановки, реалізації робіт з благоустрою та наведення санітарного порядку. А також — на підтримку діяльності дітей та молоді Новограда-Волинського у цьому напрямку — лише спільними діями ми можемо зберегти природу для нащадків.
П.К.ЛІНЕВИЧ, завідувач інформаційно-методичного центру