20 КВIТНЯ — ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТI IЗРАЇЛЮ

День незалежності Ізраїлю («Йом ха-ацмаут») — головне державне свято Ізраїлю, що відзначається щорічно на згадку про проголошення Держави Ізраїль 14 травня 1948 року.
14 травня 1948, приблизно за 8 годин до закінчення британського мандата в Палестині, була підписана Декларація про незалежність Ізраїлю і Давид Бен-гуріон (згодом перший Прем'єр-міністр Ізраїлю) оголосив про створення Держави Ізраїль. Це оголошення було зроблене внаслідок рішення Генеральної асамблеї ООН, резолюції 181 від 29 листопада 1947 року.
Цього року святкування 62-ї річниці випало на 20 квітня. Дехто називає свято «днем шашлику». У міських парках, на набережних та лісових майданчиках люди влаштовують пікніки.
— За великим рахунком, День незалежності в Ізраїлі нічим не відрізняється від державного свята в Україні або деінде. Люди прикрашають балкони й машини прапорцями та стрічками. У містах влаштовують концерти, йдуть гуляти.
Для 1,5-мільйонного арабо-палестинського населення це свято є днем жалоби. 1948 року після арабо-єврейської війни за незалежність Ізраїлю понад 700 тис. палестинців поїхали з країни або були депортовані. На час урочистостей у державі посилюють заходи безпеки.
Однак громадяни давно звикли до присутності військовиків на вулицях та в громадських місцях. Іти в армію і захищати власну державу — очевидна мотивація. В Ізраїлі, на відміну від України, усі мають служити. А присутність військових на вулицях зовсім не відчувається.
Українці, котрі побували в єврейській державі, зауважують: загроза терактів таки впадає в око. В автобусах приміського сполучення, у супермаркетах і торговельних центрах стоять детектори металу. Перевіряють спочатку сумку, потім обшукують людину. Опинитися в автобусі з терористом-смертником в Ізраїлі настільки ж вірогідно, як в Україні отримати по голові цеглиною у темному провулку.
В Ізраїлі проживають понад 1,1 млн вихідців із країн колишнього Радянського Союзу. Кожен рік країну відвідують майже 70 тис. українців. Уряди обох держав ведуть переговори щодо спрощення візового режиму. До кінця цього року візи для громадян України можуть скасувати.