Хроніка 1/2021

Хроніка 1/2021

ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ТРАВМУВАННЯ ДИТИНИ В ДТП НА АВТОТРАСІ «КИЇВ — КОВЕЛЬ»
Дорожньо-транспортна пригода сталася 1 січня, близько 12:25, на перехресті доріг «Київ — Ковель» та «Житомир — Виступовичі» Коростенського району. У результаті зіткнення автомобілів 10-річний хлопчик отримав травми.
Попередньо, водійка автомобіля «RENAULT», 45-річна житомирянка, здійснюючи виїзд із другорядної дороги на головну, зіткнулася з вантажівкою «SCANIA» під керуванням 43-річного жителя Києва.
У результаті ДТП травм зазнав пасажир легкового автомобіля, 10-річний житель обласного центру.
Триває встановлення причин та обставин події в межах кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
Поліцейські звертаються до водіїв із закликом суворо дотримуватися Правил дорожнього руху та заходів безпеки під час кермування. Зважайте на ускладнення дорожніх умов, у зв’язку з настанням зимової пори. Слизьке полотно, ранні сутінки, туман і опади — додаткові фактори ризику потрапляння в ДТП, тож будьте уважними та обережними.
У ПОПІЛЬНЯНСЬКОМУ РАЙОНІ СТАЛАСЯ ДТП ІЗ ТРЬОМА ЗАГИБЛИМИ
Дорожньо-транспортна пригода сталася вранці, 1 січня, поблизу с.Парипси Попільнянського району. Унаслідок зіткнення автомобіля з деревом загинули двоє молодих чоловіків, згодом у лікарні помер ще один. Поліцейські розпочали досудове розслідування.
Попередньо, близько 8:50 водій автомобіля ВАЗ-2107, 20-річний місцевий житель, рухаючись автошляхом, не впорався з керуванням та виїхав із дороги в кювет, де сталося зіткнення з деревом.
У результаті ДТП водій та пасажир автомобіля, 21-річний місцевий житель, загинули на місці події. Ще двох пасажирів, жителів цього ж села віком 34 та 35 років, доставили до Попільнянської райлікарні. На жаль, за декілька годин молодший із чоловіків помер у реанімаційному відділенні.
Поліцейські з’ясовують усі обставини події в межах кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
НАДМІРНА ДОВІРЛИВІСТЬ ДО ПОВІДОМЛЕНЬ У СОЦМЕРЕЖАХ ПРИЗВОДИТЬ ДО ВТРАТИ КОШТІВ
Жителька Малина, сподіваючись розв’язати свої фінансові проблеми, повірила оголошенню в мережі Інтернет. У результаті втратила понад 2 тисячі гривень. Триває встановлення причетних до ошуканства, водночас поліцейські вкотре закликають жителів області бути вкрай обережними при проведенні фінансових операцій.
До Малинського відділення поліції звернулася 27-річна місцева жителька із заявою про шахрайські дії, пов’язані з вирішенням фінансової заборгованості. Жінка розповіла, що в соціальній мережі знайшла оголошення, у якому йшлося про можливість погашення онлайн-кредиту. Вона виконала вимоги незнайомого користувача та переказала на зазначений ним банківський рахунок 2300 гривень, очікуючи розв’язання своєї фінансової проблеми. Однак за короткий час зв’язок із добродієм перервався, очікуваного результату вона не добилася.
Поліцейські з’ясовують обставини події та встановлюють осіб, причетних до правопорушення.
Водночас правоохоронці вкотре закликають громадян бути обачними у фінансових питаннях.
Не виконуйте жодних грошових переказів, про які вас просять вчинити через соціальні мережі для участі в розіграшах подарунків, погашенні кредитів, купівлі товарів через неперевірені та незахищені сайти тощо.
Зауважте, що будь-які фінансові операції з вашими кредитами та іншими грошовими зобов’язаннями, не передбачені офіційно укладеним договором, не можуть бути законними та призведуть до неприємностей та втрат.
Пам’ятайте, що конфіденційні відомості ваших банківських рахунків не можна повідомляти нікому, навіть працівникам фінансових установ. Працівники банків не телефонують та не просять вчинити грошові перекази нібито для захисту ваших же коштів. Переоформлення карток та інші дії, пов’язані зі змінами рахунків, необхідно здійснювати лише особисто в банківських установах.
Зауважте, що пропозиції швидкого збагачення або розв’язання фінансових проблем розраховані на довірливих людей та призводять до втрат, подекуди значних.
Будьте уважними та розсудливими!
У ХОРОШЕВІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ В ДОМАШНЬОГО ДЕБОШИРА ЗБРОЮ ТА НАРКОТИКИ
29 грудня, уночі, до поліції за допомогою звернулася 35-річна жителька райцентру. Її чоловік влаштував скандал та погрожував фізичною розправою. Безпосередньо на місці події поліцейські утихомирювали дебошира, а під час огляду квартири виявили в його речах пістолет. Згодом у ході слідчих дій правоохоронці вилучили ще й незареєстровану гвинтівку з набоями, електродетонатори та наркотики рослинного походження.
Повідомлення про подію надійшло о пів на першу ночі. Схвильована та злякана жінка розповідала, що чоловік чинить домашнє насильство та погрожує. На місці події поліцейські групи реагування патрульної поліції Хорошівського відділення утихомирили агресивного молодика та винесли відносно нього терміновий заборонний припис, роз’яснивши наслідки його порушення. Утім за пів години жінка знову зателефонувала на лінію «102» і повідомила про нове насильство та погрози зброєю.
До оселі прибули дві групи поліції — реагування та слідча. Заявниця разом із двома малолітніми дітьми знаходились у ванній кімнаті, зачинившись зсередини від дебошира. На запитання про зброю чоловік відмовився відповідати.
Поліцейські провели огляд та виявили в його речах пістолет Макарова з глушником та патронами до нього.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.
У ході подальших слідчих дій правоохоронці провели невідкладний обшук ще в одній оселі — будинку, де чоловік зберігав інші заборонені речі. Там поліцейські знайшли нарізну гвинтівку з оптичним пристроєм та спорядженим магазином, 29 електродетонаторів та декілька відер і пакунків із рослинною масою, ймовірно, коноплею.
38-річного чоловіка поліцейські затримали в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Окрім відповідальності за незаконне зберігання зброї, йому загрожує ще й покарання за причетність до нелегального обігу наркотичних засобів. Чоловікові може загрожувати реальний термін позбавлення волі.
Слідчі клопочуть про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

УПРОДОВЖ ПЕРШОГО СІЧНЯ РЯТУВАЛЬНИКИ ОБЛАСТІ ЛІКВІДУВАЛИ ШІСТЬ ПОЖЕЖ
1 січня, о 13:47, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу на території приватного домоволодіння в с.Іванівці Житомирського району.
На місці події бійці ДСНС встановили, що вогнем повністю охоплений дах цегляного житлового будинку та частково — покрівля цегляної господарчої будівлі, що розташована поруч. Існувала загроза розповсюдження загоряння по всій площі обох будівель.
Зусиллями рятувальників о 15:22 пожежу було локалізовано та о 18:15 — ліквідовано. Вогнем знищено дах житлового будинку, покрівлю господарчої споруди та речі домашнього вжитку.
Попередня причина пожежі — порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні димаря твердопаливного котла. Як з’ясувалося, загоряння виявили сусіди вже тоді, коли з-під даху будинку виходив густий дим, та сповістили про це власників, які знаходилися всередині. Останні, вийшовши з оселі, відчинили ворота гаража, що розташований у будинку, тим самим, давши доступ кисню до приміщення котельні з твердопаливним котлом, де й знаходився осередок пожежі. Після чого вогонь швидко поширився по всій площі даху. Лише після цього вони викликали рятувальників.
До ліквідації займання залучалося 11 чоловік особового складу та 3 одиниці техніки.
Ще три пожежі, що виникли на дахах приватних осель, рятувальники ліквідували в с.Юрівці Любарського району, с.Бровках-1 Андрушівського району та в Бердичеві.
В обласному центрі бійці ДСНС ліквідували загоряння легковика «Peugeot 307» та сміття на площі 9 кв.м.
Під час усіх пожеж згиблих та травмованих немає. Остаточні обставини надзвичайних подій встановлюють фахівці.
УДСНС України в Житомирській області