РIЗДВО ХРИСТОВЕ

Велику сімейну вечерю готують на саме Різдво — 7 січня. Традиційно, всією сім'єю накривають на стіл. На столі має бути солома (або сіно, на згадку про вертеп і ясла), а на соломі — білосніжна скатертина. Зрозуміло, що в наші сучасні квартири сіно не принесеш, та й дістати його в містах не так просто. Але останнім часом у магазинах з'явилися гарні різдвяні скатертини з малюнками ялини та дзвіночками. Вони теж дуже прикрасять ваш стіл.
У центрі ставиться кутя. Потім — інші, НЕ пісні, страви: млинці, риба, холодне, молочне порося, свиняча голова з хріном, домашня ковбаса, печеня, медові пряники, ламанці з маком та медом, узвар.
До цього набору додавалися ще й напої, що вже залежало суто від смаку та можливостей господаря.
Різдвяний стіл обов'язково повинен відрізнятися достатком від вечері на Святий вечір, 6 січня!
Приблизне меню: кутя, заливне свинячого язика, селянський паштет зі свининою, салат з куркою та волоськими горіхами, салат з печерицями, качка, запечена з яблуками, риба фарширована, ковбаси, млинці з яблуками, розтягаї з грибами і рисом, пряники з горіхами, узвар, вино, пироги, пампушки, пряники.
Так святкували наші предки.
Напиватися на Різдво теж не можна! Це — не світське свято і не ваш день народження. Якщо вам не терпиться наїстися, — приступати до скоромної їжі можна вже після опівночі — у ніч на сьоме січня. Правда, поросят і гусей їсти вночі не рекомендуємо — це просто важко для шлунка.
7 січня ніякої важкої роботи робити не можна!