ЦЮ НЕДУГУ МОЖНА ПОБОРОТИ

У 2010 році по Новоград-Волинському району та місту зареєстровано 285 нових випадків захворювання на злоякісні пухлини або, як кажуть у народі, рак, із них — 45 хворих мають занедбану стадію. Це хворі, котрим не показано спеціального лікування, і навряд чи ці хворі проживуть більше 1-3 років.
Зросла кількість захворювань на рак легень, шлунку, стравоходу, молочних залоз, шкіри, нирок, головного мозку. Не від кого тепер не приховати, що ця хвороба, на жаль, веде до смерті, якщо її невчасно виявити і не лікувати.
Знають про це люди, але однаково не завжди поспішають до лікаря. А рак, на ранніх стадіях, успішно лікується! Не замикайтеся в своєму страхові і чеканні найгіршого, рятуйте себе самі!
Але поки що тих, хто впадає у безнадійне очікування, більшість. Люди бояться дізнатися заключний діагноз, зневірені, що неспроможні вилікуватися через бідність. Коли навіть працююча людина із середнім статком не може приділити відповідну увагу до свого здоров’я.
Страшний парадокс нашого суспільства, нашого сьогодення. А з ним, на жаль, доводиться стикатися досить часто. Смерть людини жахлива взагалі, а молодої — це трагедія, хоча за певних обставин її можна було б врятувати.
У 2010 році від раку по Новоград-Волинському району та місту померло 204 хворих, із них — 75 молодого, працездатного віку.
Часто виникає ситуація, коли не сама хвороба, а страх перед нею призводить до трагедії, між тим, рак — звичайна хвороба. Повторюся ще раз, вона лікується! І результат залежить від того, коли ви звернулися за медичною допомогою. Але чим раніше звернетеся, тим більша ймовірність прожити повноцінне життя, і тим дешевше буде лікування.
При появі, наприклад, таких симптомів: швидка втомлюваність, загальна слабкість, схуднення, болі, поява новоутворень на шкірі або зміни уже наявного, порушення ковтання, свербіння в горлі, розлади стільця, домішки крові та слизу в калі, відчуття стискання за грудиною, відраза до певних продуктів, непереносимість деяких запахів — обов’язково зверніться до лікаря, і першою ланкою у вашому обстеженні має бути сімейний лікар, дільничний терапевт.
Зараз на обліку в онкологічному кабінеті — 1601 хворий, з них прожили більше 5 років після проведеного лікування 1228 хворих, більше 10 років — 994, більше 15 років — 802. Вони врятували своє життя тим, що сміло звернулися за допомогою.
Щодо профілактики раку, то це питання надзвичайно складне. Згідно із сучасною теорією виникнення раку, ми всі є носіями атипових (ракових) клітин, які під дією різних факторів, таких як: екологія, несприятливі ситуації, стреси, шкідливі звички, нераціональне харчування, перевтома, хронічні захворювання — активуються і так розвивається рак. Вчасно зверніться за медичною допомогою, пройдіть щорічний профілактичний огляд, відмовтеся від шкідливих звичок, уникайте стресових ситуацій, відрегулюйте режим свого робочого часу, режим свого харчування та відпочинку.
Радійте життю, незважаючи ні на що, і організм віддячить.
Ю.МОВЧАН, хірург-онколог