ЕПІДЕМІЯ ГРИПУ НАБЛИЖАЄТЬСЯ

У засобах масової інформації санепідслужба неодноразово інформувала населення про сезонне зростання захворюваності на ГРВІ та грип. З початку жовтня по даний час на гострі респіраторні інфекції захворіло біля 10 тисяч осіб, 70% з яких — діти до 17 років. У 3% хворих зафіксовано діагноз грип. Згідно з даними вірусологічних досліджень, проведених обласною СЕС, на території області в цей період циркулював збудник вірусу грипу типу В.
Максимум захворювання припав на кінець листопада, грудень. Тоді за тиждень хворіло по 800-900 осіб. У першу хвилю росту захворюваності інтенсивний показник наближався, але не перевищував порогових рівнів, тому СЕС вводились лише обмежувальні заходи. Заборонялось навчання в класах та декількох школах.
У даний час захворюваність щоденно зростає. В інтенсивних показниках вона наблизилась до порогових рівнів. Район вступив у другу хвилю підйому захворюваності, як і прогнозувалось. На сьогодні у місті закрито 9 класів та школа в селі Велика Горбаша.
В Україні перевищення епідемічного порогу зафіксовані в Дніпропетровській, Донецькій, Луганській областях та м.Севастополь. На даних територіях реєструються випадки захворювання на грип А (H1N1) — Каліфорнійський. Це захворювання важко піддається лікуванню та призводить до тяжких ускладнень: пневмоній, бронхітів, порушень згортання крові, що нерідко закінчуються летально.
У минулий епідсезон (2009-2010) в області від таких ускладнень померло 18 чоловік. На даний час в Україні померла людина в Чернігівській області від цього грипу. Найбільш ефективним профілактичним захистом населення проти грипу є специфічна профілактика, тобто, вакцинація. Фахівці санепідслужби, медики закликали населення, особливо групи професійного ризику, до проведення щеплення. Найбільш активно та організовано провели вакцинацію медичні працівники (щеплено 750 спеціалістів) та свідомі приватні підприємці, працівники груп професійного ризику.
В Україні зареєстровано 5 вакцин проти грипу. В районі проводились щеплення вакцинами «Інфлувак», «Гриппол», «Нео», «Ваксігрип». Жодного ускладнення після вакцинації не було. До речі, вакцина коштує до 100 гривень, а лікування грипу та його ускладнень — у декілька разів більше.
Нагадуємо, щоб уберегти себе від грипу, варто дотримуватися нескладних порад:

  • уникати переохолодження тіла, тримати ноги в теплі, використовувати марлеву пов’язку;

  • підтримувати чистоту в оселі, службових приміщеннях та регулярно робити вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів;

  • частіше мити руки з милом;

  • дітей з ознаками захворювання не відправляти до школи, в дитячі садки;

  • по можливості, не користуватися громадським транспортом;

  • особи, котрі доглядають хворих, повинні закривати ніс та рот марлевою пов’язкою

  • (4-5 шарів марлі) та стежити за тим, щоб хворий користувався виділеним для нього посудом, рушником, постільною білизною, провітрювати приміщення;

  • необхідно вживати продукти, багаті на вміст вітаміну С, якого найбільше у ягодах смородини, капусті, лимонах, плодах шипшини, а також часник та цибулю, що містять фітонциди, які згубно впливають на віруси;

  • не займатись самолікуванням — у випадку захворювання необхідно викликати лікаря.


Пам’ятайте: грип — небезпечний! Його краще попередити, ніж лікувати.
Л.ПРОХОР, головний державний санітарний лікар району