ГОЛОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ДАВ ГАРАНТІЇ ДЛЯ ІНВЕСТОРІВ, КОТРІ ПРИЙДУТЬ ПРАЦЮВАТИ НА ЖИТОМИРЩИНУ

ГОЛОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ДАВ ГАРАНТІЇ ДЛЯ ІНВЕСТОРІВ, КОТРІ ПРИЙДУТЬ ПРАЦЮВАТИ НА ЖИТОМИРЩИНУ

Відновлення виробництва на під­приємствах-банкрутах, будівництво нових заводів, багатоповерхових житлових будинків, офісних, готельних, спортивних комплексів, створення музеїв і навіть… організація тролейбусного руху в Новограді-Волинському — дещо із цього, на перший погляд, схоже на першоквітневі жарти. Насправді, такими масштабними і подекуди фантастичними проектами, організатори Першого регіонального економіко-інвестиційного форуму намагалися привабити вітчизняних та іноземних бізнесменів, переконати їх, що Новоград-Волинський і район є ласим шматочком для вкладання коштів і вигідного ведення бізнесу.
«Ми — регіон не тільки надій і сподівань, а й уже реалізованих капіталовкладень. Зараз ми пропонуємо понад 70 нових комерційних пропозицій», — зауважив у вступній промові на відкритті форуму міський голова Володимир Загривий. Серед присутніх у великій залі Будинку рад — представники Швеції, Німеччини, Польщі, Росії, Білорусі, навіть надзвичайний і повноважний посол Індонезії в Україні. Міська і районна влада Новоград-Волинщини демонструють відкритість до співпраці, акцентуючи увагу гостей на численних плюсах регіону, насамперед, — вигідному географічному положенні, розташуванню міста на перетині транспорт-них шляхів міжнародного значення.
«Новотекс» одягає Західну Європу? А хто одягатиме новоград-волинців?Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, під патронатом якого проходив форум, перед офіційною частиною заходу побував на одному з місцевих підприємств — дітищі іноземного інвестора. Йдеться про «Новотекс» — підприємство, що спеціалізується на термічній обробці тканин і готового одягу. Змістовна екскурсія виробничими приміщеннями та спілкування із Дітріхом Боком, генеральним директором компанії RGT SRL, яка є засновником компанії «Новотекс» в Україні, дали спікеру підстави говорити про ще один «плюс» для іноземних бізнесменів.
«Середня заробітна плата на гарному підприємстві — дві тисячі гривень. Чи буде в європейських країнах хтось за такі гроші працювати? Тож, мусимо констатувати — Україна на сьогодні приваблива тим, що є ринком дешевої робочої сили…», — принаймні, двічі — і з трибуни під час офіційного виступу, і на прес-конференції — говорив про цей аспект Литвин.
Можливо, саме в цей момент Петро Порошенко розмірковує, куди вкласти 10 мільйонів?Залучаючи інвесторів, треба водночас ставити для них певні умови, які б захищали права українських робітників, — переконаний Литвин. Одна з таких — потрібно на законодавчому рівні чітко визначити, якою має бути оплата праці.
Потік інвестицій в Україну залежить від нас самих, — наголошував Володимир Литвин. «Іноземці кажуть, що в нас — колосальна країна. Але вони повинні бути впевненими, що в Україні не буде чергової революції, що знову не зміниться Податковий кодекс, що буде вчасно повертатися ПДВ, що чиновники не вбачатимуть у кожному інвесторі людину, котру можна «подоїти», — саме так відповів Голова Верховної Ради на запитання щодо того, скільки, на його думку, має минути років, доки в Новограді-Волинському будуть реалізовані озвучені сьогодні плани.
Між тим, офіційна частина форуму була пройнята оптимізмом. Чи варто це сприймати всерйоз, але про перші 10 мільйонів (гривень чи євро — так і залишилося незрозумілим) інвестицій в економіку Новограда-Волинського Володимир Литвин привселюдно домовився із Петром Порошенком — відомим вітчизняним політиком і бізнесменом, котрий також того дня побував у Новограді.
«Коли інвестор своїм прикладом доведе колегам, що тут працювати комфортно, — йому повірять», — ключова теза із виступу Порошенка. У свою чергу Литвин дав гарантії, що в людей, котрі висловлять бажання працювати на Житомирщині, не виникне проблем бюрократичного характеру, а будуть тільки приємні проблеми нарощування потужностей і зростання.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА

На ескізах — Звягель ХХІІ століття?