ПРОЙШЛИ АРМІЮ ЕКСТЕРНОМ

ПРОЙШЛИ АРМІЮ ЕКСТЕРНОМ

148 СТУДЕНТІВ ОТРИМАЛИ ЗВАННЯ МОЛОДШОГО ЛЕЙТЕНАНТА ЗАПАСУ
Замість студентських аудиторій — армійський плац, а замість лекцій — вже інша наука, військова. Тих, хто навчаючись, немає часу сходити до війська, армія резервує у якості офіцерів запасу — 148 студентів днями склали присягу на вірність українському народові у 30-й ОМБР.
Впродовж трьох тижнів юнаки брали участь у навчальних зборах за програмою підготовки офіцерів запасу. Традиційні студентські «пари» впродовж цього часу поступилися військовим вправам — з фізичної, стройової, тактичної та спеціальної підготовки. Вчорашнім студентам (військові називають їх «піджаками») довелося постріляти з усіх видів зброї, що є у наявності в бригаді і що передбачена за навчальним розкладом. У переліку — пістолет, автомат, снайперська гвинтівка, гранатомет, ручні гранати тощо.
Безпосередніми наставниками для студентів «у тимчасовому камуфляжі» стали справжні військові командири: начальник зборів, майор А.М.Юзьков, командир зведеної навчальної роти, капітан Ю.М.Донець та заступник начальника зборів з виховної роботи А.О.Браім. Результати отриманих навиків юнаки засвідчили на підсумковому іспиті у Житомирі, де отримали звання молодшого лейтенанта запасу.
А напередодні, 23 липня, у бригаді пройшли урочистості зі складання «свіжими» офіцерами запасу присяги на ­вірність Україні. І хоч рівень їх військової підготовки лише офіційно можна назвати задовільним (усі розуміють, що навчитися захищати Батьківщину за такий короткий строк неможливо), вголос про це у нас говорити не прийнято… Добре, що професії ці хлопці собі обрали здебільшого цивільні — лише 23 юнака (зі 148-ми) збираються продовжити службу на офіцерських посадах у міліції та відповідних органах. Для інших знайомство з армією закінчилося. Дай Боже, аби небо над Україною завжди залишалося мирним, тоді отримані уміння хлопцям ніколи не доведеться застосувати.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА

Статут вчити — це вам не граніт науки «гризти»...