ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ
- Ваше здоров'я
- 569
- коментар(і)
- 09-09-2011 23:35
Отруєння грибами — щорічна актуальна тема. На щастя, за поточний період не зареєстровано жодного випадку отруєння грибами, однак, настороженість повинна бути.
Гриби розподіляються на такі види:
Розслідуючи випадки харчових отруєнь грибами, виділяються основні причини отруєнь:
Нагадуємо незмінні правила:
Гриби розподіляються на такі види:
- їстівні — білий гриб, підосичник, польський гриб, маслюк, підберезник, сироїжка, печериця, лисичка справжня;
- умовно їстівні — дощовик шипуватий, опеньки справжні, вешеньки, зморшок, валуй;
- отруйні — бліда поганка, сморж, дощовик, мухомор, печериця несправжня, ентелома сіра отруйна, павутинник коричневий.
Розслідуючи випадки харчових отруєнь грибами, виділяються основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів, внаслідок збирання їх дітьми або дорослими, котрі погано знаються на грибах;
- порушення технологічного процесу приготування страв із грибів;
- тривале зберігання зібраних грибів, ігнорування відварювання перед смаженням, використання для приготування страв червивих та перезрілих.
Нагадуємо незмінні правила:
- збирають гриби ті, хто має знання і досвід;
- ніколи не збирайте гриби переспілі, червиві, зіпсовані;
- не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць та на полях, де можливе застосування отрутохімікатів, мінеральних добрив, бо гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу;
- гриби — це не продукт харчування для дітей та людей похилого віку, бо гриби важко перетравлюються;
- гриби варто спочатку перекип’ятити 15-20 хвилин (двічі), а відвар обов’язково вилити;
- не смажити одразу;
- не купуйте гриби на стихійних місцях торгівлі;
- для зниження кількості радіонуклідів гриби слід вимочити двічі у підсоленій воді.
С.ВЛАСЮК, завідувачка відділенням гігієни харчування райсанепідстанції
Коментарі відсутні