ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

Отруєння грибами — щорічна актуальна тема. На щастя, за поточний період не зареєстровано жодного випадку отруєння грибами, однак, настороженість повинна бути.
Гриби розподіляються на такі види:

  • їстівні — білий гриб, підосичник, польський гриб, маслюк, підберезник, сироїжка, печериця, лисичка справжня;

  • умовно їстівні — дощовик шипуватий, опеньки справжні, вешеньки, зморшок, валуй;

  • отруйні — бліда поганка, сморж, дощовик, мухомор, печериця несправжня, ентелома сіра отруйна, павутинник коричневий.


Розслідуючи випадки харчових отруєнь грибами, виділяються основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів, внаслідок збирання їх дітьми або дорослими, котрі погано знаються на грибах;

  • порушення технологічного процесу приготування страв із грибів;

  • тривале зберігання зібраних грибів, ігнорування відварювання перед смаженням, використання для приготування страв червивих та перезрілих.


Нагадуємо незмінні правила:

  • збирають гриби ті, хто має знання і досвід;

  • ніколи не збирайте гриби переспілі, червиві, зіпсовані;

  • не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць та на полях, де можливе застосування отрутохімікатів, мінеральних добрив, бо гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу;

  • гриби — це не продукт харчування для дітей та людей похилого віку, бо гриби важко перетравлюються;

  • гриби варто спочатку перекип’ятити 15-20 хвилин (двічі), а відвар обов’язково вилити;

  • не смажити одразу;

  • не купуйте гриби на стихійних місцях торгівлі;

  • для зниження кількості радіонуклідів гриби слід вимочити двічі у підсоленій воді.


 
С.ВЛАСЮК, завідувачка відділенням гігієни харчування райсанепідстанції