«БЕЗ СОЛІ, БЕЗ ХЛІБА НЕМАЄ ОБІДА»

«БЕЗ СОЛІ, БЕЗ ХЛІБА НЕМАЄ ОБІДА»

16 ЖОВТНЯ — ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
нагадує нам народна мудрість. Наш наступний матеріал — про сьогодення і перспективи тих міських підприємств, без чиїх виробів не обходяться сніданки, обіди й вечері, гучні гулянки і скромні застілля. Іншими словами — про тих, хто є представником галузі харчової промисловості у Новограді-Волинському.
Як свідчать архіви відділу економіки, ще п’ять років тому, восени 2006-го, частка харчової промисловості у загальному обсязі промислового виробництва підприємствами Новограда-Волинського досягала 63%. Станом на 1 жовтня 2011 року ця цифра складає 18%. Але місцеві фахівці-економісти такий стрибок вниз пов’язують не із зупинкою виробництва місцевого пива і мінеральної води, а з тим, що суттєво зазнала змін структура промисловості міста по основних галузях. Цьому посприяла поява потужного підприємства в галузі машинобудування — ТОВ ВО «Техна», що й забезпечило саме цій галузі беззаперечну першість. Підприємства харчової промисловості утримують за собою високу другу позицію. Прокоментував ситуацію щодо них заступник міського голови Сергій КОЛОТОВ.

З НЕБА ХЛІБ НЕ ПАДАЄ
— Генеральний директор ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» Сергій Портянко в інтерв’ю нашій газеті навесні цього року наголошував, що кожна десята хлібина, продана в області, виготовлена на новоград-волинському хлібозаводі…
— Так, дійсно, ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» стабільно входить до трійки лідерів зі сплати податків до місцевого бюджету та за рівнем середньої заробітної плати на підприємстві, порівняно із загальноміською. Підприємство успішно освоює не тільки місцевий, а й обласний ринок збуту, займає свою нішу на ринках сусідніх областей. За 9 місяців поточного року колективом ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» вироблено і реалізовано 5471 тонну хлібобулочних виробів (на 71 тонну більше проти минулого року) та 256 тонн здобно-булочних і кондитерських виробів (ріст склав 57,9% порівняно з відповідним періодом 2010 року).
Довгобуду — друге життя! Незабаром очікуємо мармелад і зефір, виготовлений у НовоградіДля задоволення попиту населення спеціалісти підприємства постійно вивчають ринок збуту, оновлюють асортимент. Упродовж цього року освоєно випуск 18 нових видів продукції. На даний час підприємство виготовляє 28 найменувань хлібобулочних виробів, 49 — здобно-булочних.
Штат підприємства — 272 працівники. Протягом 2011 року створено 9 нових робочих місць. За офіційними даними Державних органів статистики України, в Національному рейтингу якості товарів та послуг серед виробників хліба ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» увійшов у «Лігу кращих» і отримав статус «Товаровиробник року-2011», відзнаку «Зірка якості» та право маркувати продукцію відзнакою «Зірка якості» впродовж двох років. У 2011 році на 16-ій Міжнародній спеціалізованій виставці у Києві «Хліб/КондитерЕкспо» хлібозавод нагороджено дипломом та кубком за І місце у конкурсній програмі Кубку Співдружності з хлібопекарної та кондитерської майстерності.
ДОБРА ПАСКА, ЯК Є КОВБАСКА
— Були часи, коли продукція новоград-волинського м’ясокомбінату виготовлялася в таких обсягах, що її доводилося відвантажувати залізничними вагонами. Зараз багато чого змінилося…
— ВАТ «Новоград-Волинський м’ясокомбінат» виготовляє понад 100 найменувань продукції, але працює на сьогодні не на повну потужність. На жаль, підприємство нині переживає не кращі часи. Головні причини, що до цього призвели, — нестача вітчизняної сировини та проблема з ринками збуту. Для підприємства, що орієнтоване на великі обсяги виробництва, ці чинники є вагомими. Тим не менше, на м’ясокомбінаті працює близько двохсот чоловік.
«ДІВЧАЧІ ЗАБАВКИ» ЧЕКАЙТЕ У ТРАВНІ
— Майже двадцять років простояло недобудоване приміщення по вулиці Герцена, що колись планувалося під новий хлібозавод. Нарешті, на початку цього року, було оголошено, що об’єктом зацікавилася фірма «Жако», яка спеціалізується на виготовленні зефіру і мармеладу. Як триває співпраця з інвестором?
— У лютому цього року міська влада провела перемовини з представниками цієї фірми. Вони відчули, що в нашому місті — нормальний підхід до інвестора. Невдовзі, через відділ Фонду держмайна в області, фірма «Жако» стала власником об’єкту, що до цього належав ТОВ «Нові ласощі-Житомир». Досить оперативно були оформлені необхідні документи на оренду землі, інші дозвільні документи місцевого рівня. Це дало змогу, не гаючи часу, приступити до будівельних робіт. Пуск першої лінії на виробництві орієнтовно очікується у травні 2012 року. Хоча спочатку й планували, що це відбудеться наприкінці цього року, але процес оформлення документації часом може бути більш тривалий, ніж саме будівництво.
Новоград-волинський пивзавод у нинішньому стані швидше відлякує, ніж приваблює інвесторів. Але влада зберігає оптимізмНабрано декілька десятків осіб, котрі працюють і одночасно проходять навчання у Києві на діючому заводі фірми «Жако». Їхня теперішня заробітна плата — 1700 гривень. Це, звісно, — невисока зарплата, але люди мають певні гарантії щодо подальшого працевлаштування на виробництві у Новограді-Волинському.
— Скільки очікується нових робочих місць і якою буде заробітна плата після введення в дію підприємства?
— На новому підприємстві, здебільшого, буде затребувана жіноча праця, робітничі професії. Залежно від ситуації з ринками збуту, планується від 400 до 800 нових робочих місць. Такі показники, звісно, будуть досягнуті лише після того, як підприємство запустить усі потужності. Щодо рівня заробітної плати, зараз нічого конкретно сказати не можна, адже це питання теж регулює ринок. Інвестори, як правило, орієнтуються на середню заробітну плату по місту, регіону. У Новограді-Волинському на даний момент вона — близько 2 тисяч гривень.
ХТО ПИВО П’Є — СТО РОКІВ ЖИВЕ
— Чи є ще надія на реанімацію пивзаводу, адже міська влада постійно наголошувала, що розроблена інвестиційна пропозиція і ведеться пошук інвестора, котрий би взявся за цей проект?
— Щонайменше п’ять інвесторів, серед яких — представники з Польщі, Чехії, Ізраїлю, України, протягом цього року побували на нашому пивзаводі, оглянули приміщення й обладнання. На жаль, підприємство зараз перебуває у вкрай занедбаному стані. І питання доцільності відновлення його роботи дуже складне. Але робота в цьому напрямку продовжується.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА