ОБ ХОЛОДНУ БАТАРЕЮ СПИНКУ НЕ ПОГРІЄШ…

Минув лише місяць від початку опалювального сезону, як виникла загроза зимувати з перебоями у теплопостачанні. КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» наприкінці минулого тижня отримало повідомлення від ПАТ «Житомиргаз» про припинення подачі газу у зв’язку зі значною заборгованістю підприємства за вже спожите блакитне паливо. Основною причиною, через яку Теплокомуненерго не може вчасно розрахуватися за енергоносій, є борги населення, частина яких тягнеться ще з минулих опалювальних періодів.
Реакцією на таке недвозначне попередження стало позачергове засідання комісії з надзвичайних ситуацій при міській раді. Головуючий на комісії перший заступник міського голови Микола Усенко довів до відома присутніх цифри, що характеризують ситуацію із заборгованістю населення за послуги з теплопостачання по Україні в цілому, а також по Житомирській області й Новограду-Волинському зокрема. Станом на минулу п’ятницю, загалом по державі рівень проплати становив усього 45%, по нашій області — 27%, по Овручу — 70%, по Коростеню — 50%, по Житомиру — 20%, по Новограду-Волинському — 42%. Два населених пункти неподалік Житомира (Озерне і Новогуйвинське) слугували наочним прикладом, що може статися в разі задавненості боргів — жителі цих селищ дві доби мусили «перекантуватися» у неопалюваних помешканнях.
«Ми повинні зробити все можливе, щоб відключень нашого міста від газу не було», — одразу спрямував перебіг засідання в потрібне русло Микола Усенко. Спираючись на чинне законодавство, що забороняє відключати під час опалювального сезону від газопостачання населення, а також підприємства, що постачають тепло населенню, Микола Григорович закликав представника Новоград-Волинського УЕГГ не перекривати вентилі на котельнях. До того ж, зі схожою за змістом заявою днем раніше виступив очільник області.
«Буде команда від керівництва — ми муситимемо закрити засувки», — зауважив головний інженер газового господарства. «Є закон про місцеве самоврядування, відтак — у нас є повноваження. Хто відключить газ, той нестиме персональну відповідальність. Будьте патріотами міста! Інакше, якщо ви допустите відключення міста від газу, — ми всім через ЗМІ розкажемо, хто допустив, що діти мерзнутимуть у садочках!», — парирував таку заяву Микола Усенко, наголосивши, що все вищесказане, стосується також іще однієї енергопостачальної організації — РЕМу.
Втім, усім присутнім було зрозуміло, що адміністративно-вольовими методами на довготривалий час проблему не вирішиш. Тож, було проведено консультації щодо того, як «вибити» борги зі злісних неплатників (адже в більшості населення сплачує більш-менш вчасно, за винятком індивідумів, котрі вважають, що можуть грітися за рахунок «профсоюзу»). В цьому пообіцяла активніше підсобити виконавча служба, в якій на той момент перебувало більше півтори сотні відповідних документів за загальну суму понад двісті тисяч гривень.
…На щастя, 14 листопада, о 10.00, котельні Теплокомуненерго від газу не відключили й не понизили загалом тиск газу в міських мережах, як про це йшлося у попередженні від ПАТ «Житомиргаз». Ми поки що живемо в теплих квартирах. Але загальна напруга в цьому питанні не спала. Як повідомила директор КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» Людмила Тодорович, станом на 15 листопада очолюване нею підприємство змогло розрахуватися за спожитий від початку опалювального сезону газ (друга половина жовтня-перша половина листопада) лише на 48%. Тож, загроза відключення не зникла, оскільки борг населення продовжує залишатися на рівні одного мільйона гривень. Крім цієї категорії споживачів, 143 тисячі гривень заборгували приватні підприємці й організації, 70 тисяч — бюджетні установи обласного й державного підпорядкування.
«З острахом чекаємо 20 листопада, адже в цей день газопостачальна організація визначатиме для нас ліміти споживання газу на третю декаду місяця. Може так статися, що ліміти будуть пропорційними до ступеня розрахунку. Тоді місту можуть загрожувати як перебої з теплопостачанням, так і загальне пониження тиску газу в мережах. Тож, звертаюся з проханням до тих споживачів, котрі вже отримали платіжки за листопад, терміново їх оплатити. Це, відповідно, дасть змогу нашому підприємству зменшити заборгованість і дещо стабілізувати ситуацію», — зазначила у розмові з кореспондентом «ЗІ» Людмила Тодорович.
Олег БРЮХАНОВ