Цілющі грона горобини
- Ваше здоров'я
- 214
- коментар(і)
- 28-09-2012 20:25
Добігає кінця вересень. Вітер струшує пожовкле листя, вкриваючи землю барвистим килимом. Незабаром і білі мухи полетять, але ще міцно тримаються на гілочках вогняно-червоні грона горобини, запрошуючи птаство поласувати смачними ягодами. Скористаємося цією нагодою й ми, бо червона горобина — чудовий дарунок природи. Вона допоможе підтримати сили, збагатити організм вітамінами та й при потребі підлікувати.
Горобина цілюща при гіпертонії, атеросклерозі, має кровоспинні властивості, поліпшує зір, усуває ревматичний біль. Її сік використовують при гастриті зі зниженою кислотністю. Фітонциди горобини згубні для золотистого стафілокока, сальмонел, плісеневого грибка.
У плодах горобини містяться вітаміни С, Р, К, Е, каротин, глюкоза, фруктоза, органічні кислоти, дубильні речовини, мінеральні солі, пектини.
Ягоди червоної горобини — полівітамінні, вони діють в’яжуче на слизову оболонку тонкої кишки та нормалізують її функцію, посилюють жовчовиділення, збільшують сечовиділення. Біологічно активні речовини, наявні у плодах, діють протизапально на слизові оболонки шлунка та кишковика, нейтралізують токсичні речовини.
У народній медицині відвар та настій ягід рекомендують при авітамінозі, ревматизмі, жовчно- та нирковокам’яній хворобах, геморої, дизентерії. Наукова медицина теж вважає плоди горобини профілактичним засобом проти авітамінозу. Вони входять до складу вітамінних зборів.
Народні цілителі широко використовують цю ягоду у своїй практиці й щиро діляться своїми рецептами. Пропонуємо декілька з них.
При дизентерії застосовують свіжі плоди і сік горобини. По 100 г ягід вживати 3 рази на день за 20-30 хв. до їди.
Настій при нестачі вітамінів. 2 чайні ложки плодів заливають 2 склянками окропу і настоюють 1 годину. П’ють однаковими порціями у 3-4 прийоми протягом дня. Для смаку можна додати трохи цукру або меду.
Сечогінний засіб. 1) Відварити 1 стол. ложку плодів у склянці води. Пити по 1 стол. ложці 3-4 рази на день. 2) Настояти суміш ягід горобини і шипшини (по 0,5 стол. ложки кожних на 2 склянки води). Вживати по чверті склянки 2-3 рази на день.
Нирково- та жовчнокам’яна хвороби. Готують чай з листя горобини, заварюючи 30 г листя у 3 склянках води. Вживають протягом дня за 3 прийоми.
Нирковокам’яна хвороба (особливо після видалення фосфатних каменів). Відварити суміш ягід горобини (60 г) та кореня кінського щавлю (40 г) у 1 л води. Пити по 2-3 склянки щодня.
Вітамінний засіб. 1) Сироп з ягід. Вичавити сік зі стиглих плодів, додати цукор і тримати суміш на вогні до повного розчинення цукру. Вживати по 1 чайній ложці 3-4 рази на день. Зберігати у прохолодному місці. (На 1 кг соку горобини додати 500 г цукру.) 2) Свіжу горобину пересипати цукром. Сік, який утвориться, вживати по 1 чайній ложці тричі на день. Зберігати у прохолодному місці для запобігання бродінню.
Ягоди горобини, схоплені морозом, втрачають гіркоту, стають смачними. Неодмінно поласуйте ними.
Проте, перш ніж скористатися запропонованими рецептами, порадьтеся з лікарем.
Горобина цілюща при гіпертонії, атеросклерозі, має кровоспинні властивості, поліпшує зір, усуває ревматичний біль. Її сік використовують при гастриті зі зниженою кислотністю. Фітонциди горобини згубні для золотистого стафілокока, сальмонел, плісеневого грибка.
У плодах горобини містяться вітаміни С, Р, К, Е, каротин, глюкоза, фруктоза, органічні кислоти, дубильні речовини, мінеральні солі, пектини.
Ягоди червоної горобини — полівітамінні, вони діють в’яжуче на слизову оболонку тонкої кишки та нормалізують її функцію, посилюють жовчовиділення, збільшують сечовиділення. Біологічно активні речовини, наявні у плодах, діють протизапально на слизові оболонки шлунка та кишковика, нейтралізують токсичні речовини.
У народній медицині відвар та настій ягід рекомендують при авітамінозі, ревматизмі, жовчно- та нирковокам’яній хворобах, геморої, дизентерії. Наукова медицина теж вважає плоди горобини профілактичним засобом проти авітамінозу. Вони входять до складу вітамінних зборів.
Народні цілителі широко використовують цю ягоду у своїй практиці й щиро діляться своїми рецептами. Пропонуємо декілька з них.
При дизентерії застосовують свіжі плоди і сік горобини. По 100 г ягід вживати 3 рази на день за 20-30 хв. до їди.
Настій при нестачі вітамінів. 2 чайні ложки плодів заливають 2 склянками окропу і настоюють 1 годину. П’ють однаковими порціями у 3-4 прийоми протягом дня. Для смаку можна додати трохи цукру або меду.
Сечогінний засіб. 1) Відварити 1 стол. ложку плодів у склянці води. Пити по 1 стол. ложці 3-4 рази на день. 2) Настояти суміш ягід горобини і шипшини (по 0,5 стол. ложки кожних на 2 склянки води). Вживати по чверті склянки 2-3 рази на день.
Нирково- та жовчнокам’яна хвороби. Готують чай з листя горобини, заварюючи 30 г листя у 3 склянках води. Вживають протягом дня за 3 прийоми.
Нирковокам’яна хвороба (особливо після видалення фосфатних каменів). Відварити суміш ягід горобини (60 г) та кореня кінського щавлю (40 г) у 1 л води. Пити по 2-3 склянки щодня.
Вітамінний засіб. 1) Сироп з ягід. Вичавити сік зі стиглих плодів, додати цукор і тримати суміш на вогні до повного розчинення цукру. Вживати по 1 чайній ложці 3-4 рази на день. Зберігати у прохолодному місці. (На 1 кг соку горобини додати 500 г цукру.) 2) Свіжу горобину пересипати цукром. Сік, який утвориться, вживати по 1 чайній ложці тричі на день. Зберігати у прохолодному місці для запобігання бродінню.
Ягоди горобини, схоплені морозом, втрачають гіркоту, стають смачними. Неодмінно поласуйте ними.
Проте, перш ніж скористатися запропонованими рецептами, порадьтеся з лікарем.
Валентина КОВАЛЬ, народний цілитель
Коментарі відсутні