Аденоїди

Аденоїдні вегетації (аденоїди) — патологічна гіпертрофія (розрощення) носоглоткового мигдалика, який знаходиться в склепінні носоглотки.
АденоїднІ вегетації мають велике значення в патології верхніх дихальних шляхів та органу слуху. Наявність аденоїдів не тільки викликає місцеві розлади у вигляді затруднення носового дихання, порушення слуху, зміні голосу, а часто несприятливо впливає й на загальний стан організму, викликаючи рефлекторно ряд порушень у сусідніх і віддалених органах (порушення кровообігу у порожнині черепу, нічне нетримання сечі та інші).
Носоглотковий мигдалик добре розвинений тільки у дитячому віці. Приблизно з 12 років він починає зменшуватись у розмірах. До 16-20 років зберігаються лише невеликі залишки аденоїдної тканини, а у дорослих вона практично повністю атрофується (зникає).
Аденоїди спостерігаються однаково часто у дітей обох статей у віці від 3-х до 7-10 років, але можуть іноді зустрічатися як в перші роки життя, як у підлітків, так і в дорослих.
Причини розрощення аденоїдної тканини різноманітні. Клінічні спостереження показують, що часто причиною росту аденоїдів є дитячі інфекції, які викликають запальну реакцію зі сторони слизової оболонки носа, носоглотки і дають поштовх до розвитку гіпертрофії носоглоткового мигдалика.
Основними симптомами є періодичне або постійне закладування носа і виділення секрету, який заповнює носові ходи. Внаслідок утрудненого носового дихання діти з аденоїдами сплять з відкритим ротом, сон їх звичайно буває неспокійним, супроводжується нерідко голосним хропінням. Після неспокійної ночі вони вранці встають млявими, погано засвоюють навчальний матеріал у школі.
При великих аденоїдних вегетаціях відмічається порушення фонації, тобто голос втрачає свою звучність. Також аденоїди іноді викликають зниження слуху і запалення середнього вуха, які нерідко стають хронічними.
Внаслідок того, що у дитини постійно відкритий рот, нижня щелепа відвисає, носогубні складки зглажуються, лице видовжується і набуває характерного вигляду — так зване аденоїдне обличчя. Розвивається неправильний прикус.
Часто діти скаржаться на головний біль, що виникає внаслідок застійних явищ, які затрудняють відтік крові і лімфи з порожнини черепа. Тривале затруднення носового дихання може призвести до неправильного розвитку грудної клітки. А заковтування інфікованого слизу веде до порушення діяльності кишково-шлункового тракту (нудота, поганий апетит та ін.).
Дихання через рот не є природнім. Повітря, проходячи через рот, недостатньо зволожується і не очищається від різних домішок і мікроорганізмів. Внаслідок цього діти часто хворіють різними захворюваннями верхніх і нижніх дихальних шляхів, які з часом стають хронічними.
Лікування аденоїдних вегетацій — оперативне. Показами до оперативного втручання є певна ступінь розрощення аденоїдної тканини, а також порушення в організмі дитини, які ними викликаються. Оперативне втручання короткочасне, виконується під загальним знеболюванням.
Стежте за здоров’ям своїх дітей. Своєчасно звертайтесь до лікаря отоларинголога, не чекайте розвитку ускладнень.
Владислав ТЮТЮННИК, лікар-отоларинголог Новоград-Волинського міськрайТМО