25 грудня — Рiздво Христове за Григорiанським календарем

25 грудня — Рiздво Христове за Григорiанським календарем

У цей день католики всього світу святкують Різдво Христове — велике християнське свято, що символізує пам’ять про прихід Ісуса Христа у світ людини. Воно дарує християнам віру у вічне життя на небі і виховує почуття любові до ближнього.
Згідно з Біблією, цього дня у хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Вона разом із Йосифом втекла з Назарета, де Ірод наказав убити всіх немовлят. Цар злякався, що Син Божий зможе зайняти його трон. У Віфлеємі Марія та Йосиф не змогли знайти житла. І вони зайшли до одного з хлівів. Там, у яслах, і з’явився на світ Ісус.
Першими, хто привітав новонародженого, були пастухи. Звістку про народження Божого сина їм принесли янголи. Пізніше прийшли волхви-мудреці. Про появу Месії вони знали з легенд. Дорогу до міста їм вказувала яскрава зірка.
Католицьке Різдво відзначається в 145 країнах світу католиками і протестантами в ніч із 24 на 25 грудня. Різдву передує сорокаденний піст, останній вечір якого римо-католики називають Віділією. Тоді готують 12 пісних страв. Після вечері люди йдуть на нічну службу до храму, де проходять різдвяні богослужіння. Коли повертаються, то співають колядки.