Маючи пай, — гроші «не взівай»!

Добрий день, шановна редакція газети «Звягель»! Звертається до вас мешканець с.Пилиповичі, пенсіонер, учасник Великої Вітчизняної війни, інвалід 2 групи. Я 49 років працював у колгоспі та отримав сертифікат на земельний пай. 28.12.2012 р. виплачувалась компенсація за землю, і нам було нараховано 598 гривень, за що ми і розписалися. А фактично видано було 508 гривень, мотивуючи це прийняттям нових законів. А тому хочу запитати, чи правомірні такі дії? Яким чином регулюється дане питання? Як повинна здійснюватись оплата за користування земельними паями?
К.МЕЛЬНИК, с.Пилиповичі Новоград-Волинського району

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Як зрозуміло з даного листа, вами здається в оренду земельна ділянка, якою ви володієте на підставі сертифіката. Отже, ваші взаємовідносини із орендарем регулюються договором оренди земельної ділянки, який був між вами укладений.
ДОГОВІР ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ
Основним нормативним актом, який регулює правовідносини у сфері оренди землі, є Закон України «Про оренду землі». Згідно зі ст.13 даного Закону, договором оренди землі є договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.
Орендодавцями земельних ділянок можуть бути громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи.
Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально.
Типова форма договору оренди земельної частки (паю) затверджується Кабінетом Міністрів України.
ІСТОТНИМИ УМОВАМИ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ЗЕМЛІ Є:

  • об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

  • строк дії договору оренди;

  • орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення, перегляду та відповідальності за її несплату;

  • умови використання та цільове призначення переданої в оренду земельної ділянки;

  • умови збереження стану об’єкта оренди;

  • умови і строки передачі земельної ділянки орендарю;

  • умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;

  • існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки;

  • визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об’єкта оренди чи його частини;

  • відповідальність сторін;

  • умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.


Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.
За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.
ОРЕНДНА ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ
Стаття 21 Закону України «Про оренду землі» визначає орендну плату за землю як платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.
Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.
Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.
Указом Президента України від 02.02.2002 р. №92/2002 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» визнано одним із пріоритетних завдань пореформеного розвитку аграрного сектора економіки забезпечення підвищення рівня соціального захисту сільського населення, зокрема, шляхом запровадження плати за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) у розмірі не менше 3% визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю) та поступового збільшення цієї плати, залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря.
Держкомзем у листі від 28.10.2008 р. №14-17-6/12343 зазначив, що власники земельних часток (паїв) можуть ініціювати внесення змін до договорів оренди земельних часток (паїв) у частині збільшення плати за користування земельною часткою (паєм) до розміру, встановленого Указом Президента України від 02.02.2002 р. №92/2002. При цьому зміна умов договору оренди земельних часток (паїв) відбувається за взаємною згодою сторін. Поряд із цим у даному листі Держкомзем звернув увагу на те, що розмір орендної плати визначається за домовленістю сторін, але не може бути менше розміру, встановленого чинним законодавством.
Таким чином, розмір орендної плати за землю визначається за домовленістю сторін договору оренди земельної ділянки та у кожному конкретному випадку є різним, але при цьому не може бути менше розміру, встановленого чинним законодавством України.