Вже з 15 квітня — нова редакція Правил дорожнього руху

Добрий день, шановна редакція газети «Звягель»! Останнім часом багато говорять про нові Правила дорожнього руху та нові знаки. Прошу вас роз’яснити, які зміни вносяться до Правил дорожнього руху та які вводяться знаки і коли?
Андрій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
З 15 квітня вступає в дію нова редакція Правил дорожнього руху (далі — ПДР), яка була прийнята 11 лютого 2013 р. на засіданні Кабінету Міністрів України. Дана редакція ПДР передбачає цілу низку нововведень, зокрема, вводяться такі поняття, як:
— «газон» — ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву й вирощування дерностворю­ючих трав. Зупинка й стоянка на газонах буде заборонена;
— «маневрування» — початок руху, перелаштування транспортного засобу з однієї смуги в іншу, поворот вправо або вліво, розворот, рух заднім ходом, з’їзд на узбіччя.
Також, згідно з новими ПДР, темним часом доби є частина доби від заходу до сходу сонця. Раніше було передбачено, що це період від закінчення вечірніх сутінків (30 хвилин після заходу) до початку ранкових сутінків (30 хвилин до сходу).
Крім того, за новими правилами, дорожні знаки мають перевагу над дорожньою розміткою.
На даний час дорожні знаки нерідко суперечать розмітці. Буває так, що розмітка вказує на можливість руху зі смуги в різних напрямках, а знак над дорогою показує, що рухатися можна тільки прямо. При цьому незрозуміло, чим керуватися водієві. Зараз пріоритет буде закріплений за постійним знаком.
До того ж, буде введено низку нових дорожніх знаків.
До розділу 1 «Попереджу­вальні знаки» введено новий знак 1.40 «Кінець дороги з удосконаленим покриттям». Перехід дороги з удосконаленим покриттям у гравійну чи грунтову дорогу.
У розділі 4 «Наказові знаки» змінено вигляд знаків 4.2 «Рух праворуч» і 4.3. «Рух ліворуч».
До розділу 4 «Наказові знаки» введено знаки 4.18.1, 4.18.2, 4.18.3 «Напрямок руху транспортних засобів з небезпечним вантажем». Показує дозволений напрямок руху транспортних засобів із розпізнавальним знаком «Знак небезпеки».
Розділ 5 «Інформаційно-вказівні знаки» доповнено знаками 5.38 «Місце для стоянки». Застосовується для позначення місць та майданчиків для стоянки транспортних засобів. Знак із літерою «Р» та символом даху застосовується для критих стоянок. Знак із літерою «Р» та символом автобуса застосовується для критих стоянок із можливістю пересадки на маршрутні транспортні засоби.
До розділу 5 «Інформаційно-вказівні знаки» введено знак 5.63.1 «Початок щільної забудови», який застосовується винятково в межах населених пунктів та означає обмеження максимальної дозволеної швидкості до 60 км/год. Знак 5.63.2 «Кінець щільної забудови» також застосовується лише в межах населених пунктів, який, у свою чергу, означає скасування обмеження максимальної дозволеної швидкості в межах 60 км/год та перехід до стандартного швидкісного режиму дороги, на якому його встановлено.
До розділу 5 «Інформаційно-вказівні знаки» введено знаки 5.65 «Аеропорт», 5.66 «Залізничний вокзал чи пункт зупинки поїздів», 5.67 «Автовокзал чи автостанція».
До розділу 5 «Інформаційно-вказівні знаки» введено знаки 5.68 «Культова споруда», 5.69 «Промислова зона».
До розділу 5 «Інформаційно-вказівні знаки» введено знак 5.70 «Фото-, відеофіксування порушень Правил дорожнього руху». Інформує про можливість здійснення контролю за порушеннями Правил дорожнього руху за допомогою спеціальних технічних та (або) технічних засобів.
До розділу 6 «Знаки сервісу» введено знаки 6.7.2-6.7.3 «Автозаправні станції». Знаком 6.7.2 позначаються тільки газові заправні станції, знаком 6.7.3 — спільні автозаправні станції.
Також ПДР були доповнені п. 8.21, згідно з яким дорожні знаки застосовуються відповідно до цих Правил і повинні відповідати вимогам національного стандарту. Дорожні знаки повинні розміщуватися таким чином, щоб їх було добре видно учасникам дорожнього руху як у світлу, так і в темну пору доби. При цьому дорожні знаки не повинні бути закриті повністю або частково від учасників дорожнього руху будь-якими перешкодами.
Дорожні знаки повинні бути видимими на відстані не менш як 100 м за напрямком руху та розміщеними не вище 6 м над рівнем проїжджої частини. Дорожні знаки встановлюються обабіч дороги на тому її боці, що відповідає напрямку руху. Для поліпшення сприйняття дорожніх знаків вони можуть бути розміщені над проїжджою частиною. Якщо дорога має більше ніж одну смугу для руху в одному напрямку, то встановлений обабіч дороги відповідного напрямку дорожній знак дублюється на розділювальній смузі, над проїжджою частиною або на протилежному боці дороги (у разі, коли для руху в зустрічному напрямку є не більше ніж дві смуги).
Дорожні знаки розміщуються таким чином, щоб інформацію, яку вони передають, могли сприймати саме ті учасники руху, для яких вона призначена.
Також вносяться зміни до дорожньої розмітки. Так, до білої й жовтої додається розмітка синього (місця парковки на проїжджій частині) і помаранчевого кольору (тимчасова розмітка).
У новій редакції також закріплене положення, згідно з яким з 1 жовтня до 1 травня всі транспортні засоби за межами населених пунктів повинні будуть їздити з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом фар.
Також у ПДР був включений пункт, який передбачає, що у випадку постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах зі слизькою проїжджою частиною рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїжджої частини.