Духовнi притчi

ЩО ТИ ХОТІВ?
Відрядив якось один цар гінця до царя сусідніх земель. Гонець спізнився і, поспішно вбігши до тронної зали та задихаючись від швидкого бігу, почав викладати доручення свого царя:
— Мій пан... велів вам сказати, щоб ви дали йому... білого коня з чорним хвостом... А якщо ви не дасте такого коня, то...
— Не бажаю більше слухати! — перервав цар захеканого гінця. — Доповіси своєму цареві, що немає в мене такого коня, а якби був, то...
Тут він на мить замовк, а гонець, почувши такі слова, злякався й вибіг із палацу. Він скочив на коня і помчав назад доповідати своєму царю про зухвалу відповідь. Ви-
слухавши, повелитель страшенно розгнівався й оголосив сусідському царю війну. Довго тривала ця бійка, було багато крові пролито й земель спустошено.
Нарешті обидва царі, ви-
снаживши казну й змучивши війська, погодилися на перемир’я, щоб обговорити свої претензії один до одного.
— Що ти хотів сказати своєю фразою: «Дай мені білого коня з чорним хвостом, а якщо не даси, то...»?
— «...Дай коня іншої масті», — продовжив цар. — От і все, що я мав на увазі. А ти що хотів сказати своєю зухвалою відповіддю: «Немає в мене такого коня, а якби був, то ...»?
— «...Неодмінно послав би його в подарунок моєму доброму сусідові», — відповів другий цар.
Умій слухати. Навіть незначна нетерплячість може призвести до великих неприємних наслідків.
ПРОБЛЕМА ВИБОРУ
Власник одного підприємства приготував для своїх службовців подарунки на Різдво. Можна було вибрати Біблію або 10 доларів. Перший працівник сказав, що Біблія, звичайно ж, хороша книга, але йому, аби гідно відсвяткувати Різдво, більше знадобляться гроші.
Слідом за ним і інші вибрали гроші. І тільки останній співробітник узяв книгу.
— Я, — каже, — давно хочу придбати Біблію!
— Я дуже радий, — сказав власник підприємства. — Беріть, читайте, тільки не згубіть закладку!
Чоловік дбайливо відкрив Біблію й дістав закладку — 100 доларів. Усі зойкнули й дуже пошкодували про свій вибір, але було вже пізно.
Хто шукає тільки тілесної їжі, — може втратити духовне, а хто шукає духовне, — придбає й матеріальне!