ВИЛУЧЕНО ПІСТОЛЕТИ, НАБОЇ…

Одразу по закінченню святкувань, протягом двох тижнів, на території міста та району тривала цільова оперативно-профілактична операція «Зброя та вибухівка» з метою запобігання незаконному обігу вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин. Ця операція повинна активізувати роботу з виявлення та вилучення їх із нелегального обігу, попередження та розкриття злочинів, пов’язаних з використанням вогнепальної зброї, сприяти запобіганню їх застосуванню із злочинною метою і посилити громадську безпеку.
У ході проведення операції виявлено 9 порушень, пов’язаних з придбанням та зберіганням зброї: за ст.190 КУпАП — 1 (Порушення порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї), ст.191 КУпАП — 2 (Порушення правил зберігання, носіння або передачі вогнепальної, холоної чи пневматичної зброї і бойових припасів), ст.192 КУпАП — (Порушення строків реєстрації (перереєстрації) вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 мм. і швидкістю польоту кулі понад 100 м.), ст.195-2 КУпАП — 1 (Порушення порядку придбання, зберігання, реєстрації або обліку газових пістолетів і револьверів та патронів до них). На правопорушників складено протоколи та направлено до суду.
Якщо правопорушення вчинене особою повторно, крім адмінстягнення у вигляді штрафу, законом встановлена й конфіскація зброї.
Як повідомив Віктор Прилипко, начальник Новоград-Волинського МВ, з незаконного обігу правоохоронцями вилучено чотири одиниці саморобної вогнепальної зброї та порушено 3 кримінальні справи за ст.263 КК України (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).
Так, у мешканця с.Груд правоохоронці вилучили малокаліберну рушницю калібру 5,6 мм. та 100 патронів калібру 5,6 мм. А в с.Кленова дільничні інспектори міліції виявили та вилучили саморобний пристрій вогнепального відстрілу. Про те, що зброєю користувалися, свідчила кіптява чорного кольору з характерним запахом горілого пороху в каналі ствола. Навіщо і з якою метою 23-річний місцевий житель (непрацюючий, раніше судимий) виготовив «самопал», з’ясує слідство.
— Носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу — караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Звільняється від кримінальної відповідальності особа, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої, — розповів начальник слідчого відділення Олег Журавель.
Анна ВЛАСЮК, помічник начальника МВ по взаємодії з громадськістю та ЗМІ, ст.л-нт міліції