Що потрібно знати споживачам про перевірку димових вентиляційних каналів (ДВК)?

Що потрібно знати споживачам про перевірку димових вентиляційних каналів (ДВК)?

Періодично на під’їздах багатоквартирного будинку з’являються оголошення про планову перевірку димвентканалів, і це не випадковість, а вимога чинного законодавства: при наявності у приміщенні вентиляційного або димового каналу проведення періодичної перевірки ОБОВ’ЯЗКОВЕ.

Періодична перевірка димоходів і вентиляційних каналів потрібна, аби впевнитись у справності димоходів та вберегти мешканців житла від отруєння чадним газом, який накопичується у приміщеннях житла при несправних ДВК.

Як пояснює управління житлово-комунального господарства, перевірку й обслуговування ДВК організовує ОСББ, а доступ до квартири забезпечує власник домоволодіння (та/або орендар/наймач). Проводить перевірку обрана ОСББ спеціалізована організація, що має дозвіл на роботи.

У разі несправних димоходів, спеціалізована організація оформлює акт перевірки з висновком про несправність, попереджає мешканців про небезпеку використання газу, передає акт до газової компанії.

Житомирська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України» звертається до мешканців області з проханням завчасно подбати про підготовку до опалювального сезону, провести обстеження, а, у разі необхідності, прочистити й відремонтувати димові та вентиляційні канали.

Газовики закликають неухильно дотримуватися правил експлуатації побутових газових приладів із відводом продуктів згоряння у димохід. Разом із тим попереджають, що при виявленні порушень газова компанія припинить подачу газу в житло до усунення всіх виявлених недоліків.

Наразі перевірки димових вентиляційних каналів тривають у Звягельській громаді. У ході перевірок виявлено їхні несправності, які можуть стати причиною відключення газу у споживачів. На сьогодні про невідповідності та можливість відключення газу в будинках попереджено декілька ОСББ.

Варто зауважити, причин для цього чимало, всі вони вказані у розділі 7 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, найпоширенішою причиною відключення є несправність димвентканалів.

Управління житлово-комунального господарства нагадує, що перевірку й обслуговування ДВК організовує ваше ОСББ. Слідкуйте за оголошеннями, які дає ваше ОСББ, та обов’язково надайте доступ для перевірки та прочистки димових вентиляційних каналів. Всі квартири, які відмовилися від прочистки ДВК або не надали доступ для обстеження, будуть відключені від систем газопостачання.

Важливо дотримуватися правил безпеки при поводженні з газом та газовими приладами, адже газ не пробачає помилок.

Будьте відповідальними та дбайте про свою безпеку!

Відділ інформації міської ради