Як зберегти хліб свіжим і смачним у 30-градусну спеку?

Як зберегти хліб свіжим і смачним у 30-градусну спеку?

Усе про умови зберігання хліба


Кажуть, що хліб — усьому голова. Його вважають однією з головних страв на столі. Але цей продукт може швидко зіпсуватися: зачерствіти або вкритися небезпечною для здоров’я цвіллю.

Особливо актуальне питання зберігання хліба влітку, коли за вікном тридцятиградусна спека. Відтак, у соціальних мережах активно поширюється тема збереження свіжості та придатності хліба в домашніх умовах. Адже хліб, перш ніж потрапити до вашого столу, проходить довгий шлях: виробництво-торгівля-споживач.

І від його зберігання та відповідальності на кожному етапі залежить, наскільки якісний і безпечний продукт буде на столі у споживача.

 

Хліб — це продукт, який швидко псується і є сприятливим середовищем для розвитку мікрофлори. Хвороби хліба — це його псування під впливом мікроорганізмів. Розрізняють такі їх види: пліснявіння хліба, картопляна хвороба хліба, крейдяна, кривава. Всі вони виникають через нехтування санітарно-гігієнічними правилами на підприємстві (не належній обробці тари, обладнання, використанні неякісної сировини), не дотримання умов зберігання в торговельній мережі та вдома самими споживачами.

Що ж тоді робити виробникам — працівникам пекарень, хлібозаводів, щоб запобігти захворюванням хліба? Насамперед, треба дотримуватися санітарних умов — як у цеху, так і в експедиціях. Пакувати хліб охолодженим, протирати обладнання і лотки оцтом або спеціальними засобами, що містять оцтову кислоту, слідкувати за особистою гігієною працівників.

Дбаючи про здоров’я своїх споживачів, спеціалісти ПрАТ «Звягельхліб» не тільки виконують всі вище перераховані заходи щодо запобігання виникненню хвороб хліба, але й проводять дослідження продукції у термостаті — починаючи з 1 травня по 1 жовтня. Щодня!

Перед тим, як потрапити до споживача, хліб перебуває деякий час у торговельній мережі, і тому не менш важливим є дотримання санітарно-гігієнічних правил та умов зберігання в магазинах, павільйонах, кіосках. Приміщення, призначені для продажу та зберігання хліба, повинні бути сухими, добре провітрюватися. Полиці, лотки, стелажі, контейнери для зберігання хліба після звільнення необхідно ретельно очищати від залишків, борошна, крихти, протирати 3% розчином оцтової кислоти з наступним витиранням насухо — щоденно.

Як зберегти хліб свіжим і смачним у 30-градусну спеку?

Важливим є і дотримання умов зберігання продукції самим споживачем удома. В цілому зберігати при кімнатній температурі пшеничний хліб рекомендується близько 2-х діб, а житній — не довше трьох діб. Але продовжити «життя» цього незамінного на наших столах продукту можна. Ми розповімо лайфхаки, як зберігати хліб правильно.

  1. Існує декілька базових правил, які підкажуть, де зберігати хліб на кухні:

у місце, де лежить хліб, повинен вільно надходити кисень;

хлібниця або інші ємкості, куди ви кладете хліб, треба регулярно чистити, щоб позбавитися від ймовірних джерел утворення цвілі. Для цього можна раз на тиждень використовувати легкий розчин оцту;

не тримайте хліб поблизу джерел тепла та/або вологи.

  1. Чи потрібно зберігати хліб  у холодильнику? Основні правила

Тепер розглянемо питання, чи можна влітку зберігати хліб у холодильнику, і дізнаємося, як правильно це робити.

Зберігати випічку в холодильнику, загалом, можна. Хліб любить прохолодне темне місце, а влітку на кухні досягти цього складно. Але потрібно розуміти деякі особливості, серед них — погіршення смаку випічки. Хоча й кажуть, що хліб у холодильнику можна тримати тиждень, краще не використовувати такий варіант для тривалого зберігання.

Також не варто зберігати хліб у холодильнику в целофановому пакеті. Він може швидко запліснявіти, а підвищена вологість, яка з’явиться в закритому пакеті, зробить його «сирим».

  1. Чи можна зберігати хліб у морозилці? Важливий нюанс

Хліб можна заморозити! У такому вигляді він може зберігатися до декількох місяців, не втрачаючи властивостей. Для цього загорніть його у фольгу і покладіть у поліетиленовий пакет. Але коли будете закривати, постарайтеся прибрати якомога більше повітря з нього.

Тільки пам’ятайте, що заморожений хліб після того, як ви його дістали, слід спожити протягом декількох годин. Тому рекомендуємо заморожувати не цілі буханки, а нарізаний на шматочки. Це прискорить процес розморожування і дозволить одразу поділити його на потрібні порції.

Підсумовуючи, нагадаємо: якщо говорити про те, чи можна зберігати хліб при кімнатній температурі, то так, але пам’ятайте, що термін його придатності становить до трьох діб (в залежності від того, пшеничний це чи житній), і все ж краще, якщо це буде прохолодне місце. Також можна зберігати в холодильнику або заморозити, але найкраще — купуйте менше, але частіше, щоб на столі завжди був свіжий, смачний і якісний хліб виробництва ПрАТ «Звягельхліб». Довіряй рідному хлібу!

Н. Горлата
начальник лабораторії ПрАТ «Звягельхліб»