До школи — лише  у «своєму» мікрорайоні? Першокласників «закріпили» за гімназіями й ліцеями

До школи — лише у «своєму» мікрорайоні? Першокласників «закріпили» за гімназіями й ліцеями

Таке рішення ухвалив виконавчий комітет Звягельської міської ради 12 червня. Отже, з нового навчального року кожна міська вулиця, провулок, площа «закріплена» за певним закладом загальної середньої освіти — гімназією чи ліцеєм.

Міська влада це мотивує перерозподілом потенційних першокласників між закладами, у зв’язку зі створенням профільного ліцею академічного спрямування.

«Із метою забезпечення доступності загальної середньої освіти для всіх громадян, які проживають на відповідній території», — йдеться в рішенні, що має на меті формування попередньої мережі класів на 2024-2025 навчальний рік.

 

В управлінні освіти і науки Звягельської міської ради спираються на наказ МОН від 16.04.2018 р. №367 «Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти». Територія обслуговування визначається, як адміністративно-територіальна одиниця (або її частина чи окремі будинки), визначена і закріплена місцевим органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування за закладом освіти для забезпечення права кожної дитини, яка проживає на цій території, на здобуття початкової та/або базової середньої освіти у закладі освіти, що найбільш доступний та наближений до місця проживання дитини.

«Оскільки Ліцей №1 імені Лесі Українки Звягельської міської ради припинив набір до 1-х класів, постала необхідність розподілу відповідних вулиць та провулків між територіально доступними закладами загальної середньої освіти. Відповідно до законодавства, профільні ліцеї академічного спрямування обслуговуватимуть усіх дітей нашої та сусідніх громад, які виявлять бажання здобувати освіту на профільному рівні.

Головне завдання закріпленої території обслуговування полягає у рівномірному розподілі учнів між закладами освіти при наборі учнів до новостворених класів початкової школи», — йдеться на сторінці управління освіти і науки міської ради в Фейсбуці.

Подібне положення діяло у Звягелі й раніше. Проте на практиці батьки мали достатньо вільний вибір навчального закладу. Директори шкіл здебільшого зараховували учнів з інших мікрорайонів, якщо були місця. Пріоритет за «місцевими» зберігався.

Чи вплинуть зміни на свободу вибору школи? Тобто, нове рішення має обов’язковий чи рекомендаційний характер? Ситуацію прокоментувала начальниця управління освіти і науки міської ради Тетяна Ващук.

«Ми керувалися наказом Міністерства освіти і науки України, відповідно до якого учні мають здобувати початкову й середню освіту в закладі, що розташований у найбільш доступному для них мікрорайоні. Відповідно, навчальні заклади в першу чергу зараховуватимуть першокласників зі «своїх» мікрорайонів. Діти з інших мікрорайонів можуть бути зараховані, якщо залишаться вільні місця. Також є ще два пункти, які дозволяють першочергово зараховувати учня в заклад з іншого мікрорайону: якщо тут вже навчаються старші брати/сестри; якщо хтось із батьків учня працює в навчальному закладі», — пояснила в коментарі «Звягель-інфо» Тетяна Ващук.

Перелік території обслуговування за закладами загальної середньої освіти міста читайте за посиланням:
https://zvyagel.com.ua/news/157777-perelik-terutoriyi-obslugovuvannya-za-zakladamu-zagalnoyi-serednoyi-osvitu-mista.html

Олег БРЮХАНОВ