Міська рада частково відшкодує вартість закуплених генераторів для ОСББ

Міська рада частково відшкодує вартість закуплених генераторів для ОСББ

Відповідну Програму ухвалили на сесії Звягельської міської ради 12 вересня. Щоправда, на співфінансування закупівлі генераторів для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, враховуючи звернення голів асоціацій ОСББ, передбачили лише 93,5 тисячі гривень. Сума, порівняно з іншими видатками міського бюджету, відверто незначна.

Про перші кроки реалізації Програми часткового відшкодування вартості закупівлі електрогенераторів для забезпечення потреб ОСББ Звягельської МТГ під час режиму воєнного стану «Звягель-інфо» поцікавився у начальника управління житлово-комунального господарства та екології міської ради Олега Годуна.

 

«Програмою передбачено співфінансування у співвідношенні 50 на 50, але не більше 40 тисяч грн на один генератор. Потужність генераторів не повинна перевищувати 10 кВт», — пояснив Олег Годун.

На сьогодні подано дві заявки на отримання співфінансування — від Асоціації ОСББ «Затишна оселя» та Міської асоціації ОСББ «Вікторія». Іншим ОСББ міська рада запропонувала обговорити умови прийнятої Програми на загальних зборах співвласників багатоквартирного будинку або на засіданнях правління ОСББ. У разі необхідності — подати заяву з додатками до управління житлово-комунального господарства та екології міської ради.

В управлінні ЖКГЕ додають, що ознайомитися з проєктом Програми та отримати можливість взяти участь у її підготовці (внести пропозиції, зауваження) мешканці багатоквартирного житлового фонду могли під час публічних консультацій при підготовці цієї Програми (про що неодноразово йшлося на офіційному сайті Звягельської міської ради).

Як зазначив Олег Годун, у разі закупівлі генераторів, ОСББ матимуть можливість їх використовувати для технічно-аварійних потреб при блекауті, тобто, тривалому повному знеструмленні — для утримання спільного майна та забезпечення функціонування місць загального користування (наприклад, ліфта). Йдеться також про термінові ремонтні роботи, відкачування води тощо.

Що можна придбати на таких умовах? Приміром, станом на 18 вересня на сайті https://rozetka.com.ua/ розміщено 17 актуальних пропозицій генераторів із номінальною потужністю до 10 кВт. Найдешевша пропозиція — 26999 грн. Найдорожча — 371400 грн. Враховуючи, що з міського бюджету буде не більше 40 тисяч «за один генератор», зацікавлені ОСББ виходитимуть із власних фінансових можливостей.

Міська рада частково відшкодує вартість закуплених генераторів для ОСББ

Нагадаємо, що у Звягельській міській раді раніше неодноразово підкреслювали, що об’єкти критичної інфраструктури забезпечені альтернативними джерелами електроенергії, які будуть задіяні у випадку відключень. Проте вмикатимуть їх лише у випадку блекаутів. Про це йшлося в матеріалі «Звягель-інфо» у №35 (1620) від 29 серпня 2024 року.

Водночас, як повідомляли «Звягель-інфо» в органах місцевого самоврядування, міська влада Звягеля працює над залученням міжнародних донорів, аби вони надали гранти на забезпечення сонячними електростанціями і тепловими насосами комунальні підприємства «Звягельтепло» і «Звягельводоканал».

Так, за підтримки іноземних партнерів, міська влада Звягеля сподівалася в цьому році отримати чотири когенераційні установки: три — потужністю 100 кВт, одну — 150 кВт. Їхньою перевагою є виробництво одночасно електричної й теплової енергії. За рахунок установок планували забезпечити електрикою чотири найбільші котельні КП «Звягельтепло». Про ці наміри йшлося в матеріалі «Звягель-інфо» у №30 (1615) від 25 липня 2024 року.

Олег БРЮХАНОВ

Фото ілюстративні