Добрий хліб на чистій воді

Добрий хліб на чистій воді

Вода в якості основної або допоміжної сировини використовується в переважній більшості технологічних процесів виробництва харчових продуктів. Практично всі харчові виробництва пов’язані зі споживанням води з водопроводу, свердловини чи колодязів.

Низка виробництв стикаються із безліччю проблем, пов’язаних із тим, що вода — неякісна і потребує очистки від різних забруднень.

 

Вода — унікальний харчовий продукт. Її основний хімічний склад пов’язаний із розчинними мінеральними компонентами: макро- і мікроелементами. Воду, яку використовують для виробництва харчових продуктів, за призначенням поділяють на технологічну та технічну. До технологічної води відноситься та, яка є сировиною, і входить до складу харчових продуктів, а також вода, яка безпосередньо контактує з харчовим продуктом у технологічному процесі. До технічної (або води технічного призначення) відносять воду, яку використовують для забезпечення технологічного процесу на всіх стадіях виробництва харчових продуктів і функціонування підприємства в цілому.

Нагальна проблема якості води відома всім мешканцям нашого міста і стає з кожним роком дедалі актуальнішою. Тема якості води, що використовується для приготування та замісу тіста, хвилює всіх хлібопекарів, оскільки ВОДА і БОРОШНО — одні з основних компонентів для виготовлення хлібобулочних виробів. Від кількості води, її хімічного складу та біологічної активності залежить інтенсивність мікробіологічних і ферментативних процесів у тісті. Так, наприклад, жорсткість води впливає на консистенцію тіста, його смакові та ароматичні властивості, форму та зовнішній вигляд виробів. А надлишок мінеральних домішок вбиває мікрофлору житніх заквасок.

Розуміючи відповідальність перед споживачами, керівництво ПрАТ «Звягельхліб» прийняло рішення про встановлення сучасної системи очистки води, яка вже функціонує на підприємстві близько 6 років. Ця система дозволяє поліпшити фізико-хімічні й біологічні показники води, яка використовується для виготовлення продукції, та для забезпечення побутових потреб працівників підприємства у чистій, безпечній та смачній воді.

  1. Система складається з чотирьох етапів очистки

На 1-му етапі відбувається механічне очищення від великих частинок домішок (іржа, мул, пісок). Вода проходить через 2 колони, заповнені в нижній частині піском фракції, а у верхній частині — антрацитовим вугіллям.

На 2-му етапі вода проходить через 2 колони з кокосовим вугіллям для очищення від хлору, запаху та мутності.

3-ій етап — це етап тонкої очистки: до 5 мікрон від остаточних домішок.

На 4-му етапі відбувається обробка потоку води ультрафіолетовим опромінюванням, що забезпечує мікробіологічне очищення від бактерій, синьо-зелених водоростей, плісняви.

Все обладнання очисної системи виготовлене найкращими світовими виробниками (США, Канада).

Наше підприємство не використовує для виробництва продукції неякісну сировину та виготовляє продукцію на очищеній та безпечній воді.

Нехай смакує!

Наталія ГОРЛАТА, начальник лабораторії;
Володимир ГОРДІЙЧУК, головний інженер