ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Благословіть. Чи можна у новорічну ніч вживати рибу? Чи робити на Новий рік свято?
— Господи, благослови! Особисто я вже багато років не святкую умовну дату календаря — Новий рік. Оскільки за логікою я повинен був би святкувати з тою ж наполегливістю кожний новий день, а, може, й годину. Адже ця дата не наповнена жодним змістом і виглядає надто штучною, як привід для олів’є з шампанським.
Тому у нашій парафії щорічно у цю ніч відправляється Вечірня і Полієлейна Утрення у пам’ять муч. Воніфатія і пр. Іллі Муромця. Храм завжди в цю ніч повний. Всі задоволені, що благочестиво провели ніч біснування. Але я дозволяю все ж, заради Полієлея у цей день скуштувати рибних страв. Це важливо, що як хто прийде в гості, щоб люди мали чим пригостити. Адже маємо не дуже виділятися, щоб не стати об’єктами непорозуміння.
— А зачем диакон во время литургии постоянно что-то напоминает священнику? Пожри, владыко, прободи, владыко, благослови, владыко, время трисвятаго, благослови, владыко, святый хлеб (святую чашу, обоя), раздроби, владыко, и так далее. Неужели священник сам не знает, что это надо все сделать?
— Господи, благослови! Это традиционные диалоги священнослужителей, которые на самом деле иногда служат напоминанием о необходимости действовать во время службы замолившемуся священнику. Ко всему прочему, раньше диакон делал эти возгласы публичными, и они становились знаком для прихожан вести себя в тот или иной момент службы благоговейно. Так же, как диакон командует в храме восклицаниями «Елицы оглашенни, изыдите!» «Двери! Двери!» «Премудрость! Прости!», «Станем добре! Станем со страхом! Вонмем!» и проч. Это обязанность диакона: следить за ходом богослужения и давать знать, кому когда что делать.
— Слава Богу! Мене цікавлять декілька запитань, можливо, не дуже приємних: 1. Чи має право священик в Піст вживати алкоголь?... і сідати за кермо авто в нетверезому стані? 2. Чи має право священик обзивати нецензурною лексикою пересічних громадян (а саме, мене — маму 2-х дітей)? 3. І чи є міри покарання для таких людей, тобто такого отця? Не називаючи імені цієї людини, дуже прошу дати відповідь на болісні для мене запитання. Дякую.
— Господи, благослови! Взагалі, у Піст алкоголь вживати помірно можна. Але усе, перераховане далі, — неподобство. Про це треба сповістити єпархіального архієрея, щоб зупинити зухвалість їєрея, який забув, навіщо він поставлений!
— Слава Ісусу Христу! 27 жовтня померла моя мама. Чи можна в хаті прикрашати ялинку для дітей і які особливості святкування Різдвяних свят, коли в хаті жалоба? І ще одне запитання: чим ближче до свят, тим більший розпач і плач в моїй душі. А мене сварять всі, що не можна плакати, — треба молитися і відпустити її душу, бо душа не може заспокоїтися через сльози рідних. Я молюся — і сорокаусти відправляються в трьох церквах... і продовжую дуже страждати...
— Господи, благослови! Взагалі, за звичаєм, у час жалоби хату не прикрашають. Але заради малих дітей все ж треба, мабуть, зробити виняток. Хай у цьому році це буде зроблено стримано, та дітей не треба лишати довгоочікуваного свята.
Печаль від розуміння, що втрачено рідну людину, — нормальна ситуація. І штучно тут не вмовиш себе більш не тужити. Час зробить свою справу, і Ви заспокоєтесь. Але старайтесь усю свою тугу, перш за все, вкладати в молитву.