НОСОВА КРОВОТЕЧА

Носова кровотеча не є самостійним захворюванням, частіше — це симптом цілого ряду захворювань як порожнини носа, так і організму в цілому.
З місцевих причин носової кровотечі найбільш частою є травма, іноді навіть незначна травма може викликати сильну кровотечу. Яскравим прикладом може служити звичка колупання в носі, коли слизова оболонка носа піддається постійному травмуванню.
Захворюваннями, що призводять до виникнення носової кровотечі, є гострий і хронічний атрофічний риніт, а також доброякісні і злоякісні пухлини носа.
Із загальних причин носової кровотечі найбільш частими є захворювання, що супроводжуються підвищенням артеріального тиску (гіпертонічна хвороба, ниркова гіпертензія), змінами судинної стінки (атеросклероз), хвороби крові (гемофілія, геморагічні діатези, лейкоз, тромбоцитопенія), інфекційні захворювання (частіше грип і ГРЗ). Іноді спонтанні носові кровотечі виникають при різкому зниженні атмосферного тиску, підвищення температури тіла, при тривалому перебуванні на сонці, при фізичному перенавантаженні.
Перша допомога при носовій кровотечі:

  1. Голову хворого злегка нахилити вперед, щоб кров не потрапляла в носоглотку і рот.

  2. При носовій кровотечі не можна сякатися, тому що це може посилити кровотечу!

  3. Притиснути крило носа до перегородки. Перед цим можна ввести в носові ходи ватні тампони, сухі або змочені 3%-им розчином перекису водню.


Подальше лікування носової кровотечі проводить ЛОР-лікар у стаціонарі.
Геннадій МАТВІЙЧУК, лікар-отоларинголог