Про пільги для «дітей війни» або Чому відповідний закон не виконується на 100%

Добрий день, шановна редакція газети «Звягель»! Звертається до вас, пенсіонерка, 1942 року народження. Прошу вас роз’яснити, хто може отримати статус «дитини війни» та які пільги передбачені законодавством для даної категорії населення?
А.КАРПОВА, м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Правовий статус дітей війни, основи їх соціального захисту та перелік пільг, якими вони мають право користуватися, визначається Законом України «Про соціальний захист дітей війни».
У відповідності до ст.1 даного закону, дитина війни — особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років.
Державні соціальні гарантії дітям війни встановлюються з метою визнання на державному рівні важкого життєвого шляху громадян України, чиє дитинство збіглося з роками Другої світової війни, та надання дітям війни соціальної підтримки.
Органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи мають право за рахунок власних коштів і благодійних надходжень установлювати додаткові гарантії соціального захисту дітей війни.
ПІЛЬГИ ДІТЯМ ВІЙНИ
Згідно зі ст.5 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», дітям війни надаються такі пільги:

  • право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників;

  • використання чергової відпустки в зручний для них час;

  • одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

  • виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати, незалежно від стажу роботи;

  • першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;

  • безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання;

  • право на 25% знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання;

  • діти війни, які є інвалідами, мають право на стаціонарну медичну допомогу в госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних закладах охорони здоров’я (госпіталях). Госпіталізація проводиться при відповідних показаннях та наявності вільних місць.


ДЕРЖАВНА СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА ДІТЕЙ ВІЙНИ
Дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни.
Ветеранам війни, які мають право на отримання підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» та Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», дане підвищення провадиться за їх вибором, згідно з одним із законів.
ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ СТАТУСУ «ДИТИНА ВІЙНИ»
Для отримання статусу «Дитина війни» потрібно звернутися у відділ соціального захисту за місцем реєстрації, пред’явити паспорт та надати пенсійне посвідчення.
Згідно з Порядком посвідчення права особи на пільги, відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни», затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 05.04.2006 р. №107, належність особи до категорії дітей війни засвідчує штамп, який проставляється у пенсійних посвідченнях регіональними органами праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання осіб, які належать до категорії «діти війни». У разі наявності ламінованого посвідчення, видається відповідна довідка.
Аби пільги почали нараховувати, потрібно зареєструватися у єдиному державному реєстрі людей, які мають право на пільги. Для цього потрібно надати копію пенсійного посвідчення, яке дає право на пільги, копію паспорта із реєстрацією місця проживання, копію ідентифікаційного коду та оригінал довідки про склад сім’ї за місцем проживання.
Пільги для громадян, які мають статус дітей війни, починають діяти з моменту набуття цього статусу.
ФІНАНСУВАННЯ
У відповідності до ст.7 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», фінансове забезпечення державних соціальних гарантій, передбачених цим Законом, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.
Але при цьому, майже з моменту прийняття зазначеного закону, в пресі час від часу лунали гучні заяви політиків про його нереальність та скасування.
Влітку 2012 року відзначився й народний депутат України Нестор Шуфрич. Його цитати щодо Закону України «Про соціальний захист дітей війни» пролунали майже у всіх ЗМІ.
Зокрема, як зазначає NEWSru.ua, цитуючи даного політика: «Діти війни? Я чесно вам скажу. Чесно, от не ображайтесь. Цей закон більше виконуватися не буде».
«Звичайно, ми з повагою ставимося до закону, ви бачите, по можливості, окремі його частини фінансуються, на що є гроші. На 100% цей закон у найближчі 3-5-років виконано не буде. Вартість цього закону за різними підрахунками — близько 60 мільярдів гривень. Це нереально, але це чесно. Вибачте за таку відповідь», — сказав Нестор Шуфрич на зустрічі з виборцями в Мелітополі.
Також хотілося б відзначити, що 25.01.2012 р. Конституційний Суд України прийняв рішення у справі №3-рп/2012, яким розтлумачено норми Конституції України щодо застосування судами України нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України та регулювання цими актами порядку та розмірів соціальних виплат та допомоги, які фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідно до Конституції та законів України.
Цим рішенням Конституційний Суд України підтвердив право уряду регулювати порядок і розмір соціальних виплат та допомоги, що фінансуються за рахунок коштів держбюджету.