Пшеничний — до свята,  а житній — для роботи

Пшеничний — до свята, а житній — для роботи

Про користь хлібобулочних виробів  від ПрАТ «Звягельхліб»


Який хліб найкорисніший? Це питання не втрачає актуальності багато століть. Різноманітний хліб — житній, пшеничний, кукурудзяний — був і залишається основою раціону в багатьох культурах. Незважаючи на це, користь хліба періодично заперечується прихильниками, так званого, здорового способу життя. Але дієтологи, як і раніше, наполягають: абсолютна відмова від хлібобулочних виробів може негативно позначитися на здоров’ї людини, спричинити незворотні зміни в роботі внутрішніх органів. Спробуємо розібратися в «хлібному» питанні: який хліб найкорисніший для споживання і збагачення свого щоденного раціону вітамінами, мінералами, мікроелементами?

 

Серед великого асортименту хлібобулочних виробів, що представлений зараз на полицях супермаркетів, першу позицію за своїм мінеральним складом і користю для організму посідає житній хліб, або хліб із суміші житньо-пшеничного борошна.

Вчені стверджують, що житній хліб заслужено отримав назву «українського», бо це — традиційний для нас харчовий продукт, користь якого для здоров’я беззаперечна.

Вживання 550 грамів такого хліба на добу повністю забезпечує потреби дорослої людини у залізі й фосфорі, на 40% — у кальції, містить вітаміни В1, В2, РР. Ненасичені жирні кислоти, що містяться в житі, сприяють розчиненню холестерину, а це — профілактика атеросклерозу. Не менш важливою перевагою житнього хліба над іншими видами хлібобулочних виробів є значний вміст клітковини (харчових волокон). Піклуючись про здоров’я кишківника, клітковина регулює його роботу, працює, як губка, очищає і природнім шляхом виводить слиз та шлаки зі шлунково-кишкового тракту. Окрім цього, клітковина перешкоджає утворенню каменів і застою в жовчному міхурі. Ця корисна властивість досягається завдяки лігніну, особливому компоненту, який пов’язує і видаляє жовчні кислоти з організму. Але і це ще не все! Клітковина повинна бути в раціоні кожної людини, вона знижує «поганий» холестерин, нормалізує рівень цукру в крові і запобігає розвитку раку шлунково-кишкового тракту.

Хліб із житнього борошна грубого помелу відмінно підійде при дієтичному харчуванні. Калорійність житнього — 227 ккал, тоді як пшеничного — 240 ккал. Саме через низьку калорійність дієтологи радять споживати його частіше. І останній факт, після якого користь житнього хліба буде беззаперечною для найзатятіших прихильників здорового спо-
собу життя. Навіть тим, хто дотримується жорсткої безвуглеводної дієти, два шматочки житнього або цільнозернового хліба щодня допоможуть… схуднути! Таким чином ви стимулюєте травлення, організм насичується необхідною кількістю калію, цинку, вітамінів груп Е і В.

Споживання житнього хліба буде корисним як і при ожирінні, так і при недокрів’ї.

Народна мудрість стверджує, що пшеничний хліб — для свята, а житній — для роботи, бо надовго дає сили і відчуття ситості без зайвих калорій.

Крім цього, варто зазначити, що корисним для організму буде споживання хліба, виготовленого за класичною технологією. На жаль, в Україні багато недобросовісних виробників хлібобулочної продукції не тільки обманюють свого споживача, використовуючи затемнювачі м’якушки, але й використовують сухі закваски, що автоматично робить хліб «порожнім», тобто, зовсім не корисним для здоров’я.

Проаналізувавши всі вищезазначені факти, спеціалісти лабораторії ПрАТ «Звягельхліб» розробили широкий асортимент хлібобулочних і здобно-булочних виробів — понад 100 видів. Серед яких — хліб житній. Це — хліб «Звягельський особливий», який виробляють тільки на основі рідких житніх заквасок, чисту культуру яких купують у Центральній лабораторії об’єднання підприємств хлібопекарної промисловості «УКРХЛІБПРОМ» (засновником якого є ПрАТ «Звягельхліб»). «УКРХЛІБПРОМ» — єдина офіційна організація в Україні, де можна придбати чисті культури заквасок і рідких дріжджів.

Рідкі житні закваски — це напівфабрикат, який потребує підтримки певного мікроклімату (температури і вологості) для життєдіяльності бактерій і дріжджів, з яких і складається закваска. Контролює цей процес на виробництві технік-технолог, який має базову вищу освіту з цього напрямку і «плекає» закваску, як «немовля», протягом 24 годин на добу і 365 днів на рік — безперервно. Щоквартально проводиться оновлення рідких житніх заквасок, до складу яких входять: активні штами молочнокислих бактерій (L.brevis-1, L.casei, L.plantarum-30, L.fermenti-34) та дріжджів (S.cerevisiae Л-1). Виготовлений за такою технологією хліб — смачний, справжній, класичний житній хліб. Еластичність і аромат м’якушки якого відчувається ще яскравіше за рахунок додавання в цей вид хліба олії.

Потрібно обов’язково вживати і пшеничний хліб. Головне — знати, який корисніший і в чому перевага тієї чи іншої випічки. Фахівці підприємства розробили ще один новий вид хліба, що виготовляється із пшеничного цільнозернового борошна зі зниженим вмістом цукру і солі на 100 г готової продукції, та має назву хліб із пшеничного цільнозернового борошна. Така продукція широко застосовується для харчування дітей у дошкільних та шкільних закладах освіти. Головною перевагою цільнозернового борошна, з якого виготовлений цей вид продукції, є стійке зниження ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи. Згідно з дослідженнями, збільшення частки цільнозернового борошна в раціоні знижує ризик інсульту й інфаркту на 47%.

За роки існування ПрАТ «Звягельхліб» зберіг традиційну технологію виробництва хлібобулочних виробів, незважаючи на те, що в порівнянні з прискореною технологією, процес виготовлення «класичного» хліба є більш трудомістким і фінансово затратним. Головний девіз нашого підприємства: «Жодної копійки прибутку — на здоров’ї споживача». Серед різноманітного асортименту продукції, що виробляє підприємство, кожен споживач може знайти для себе щось корисне і смачненьке. Це — різні види хлібобулочних виробів:

житньо-пшеничні — хліб «Звягельський особливий», хліб «Апетит», хліб «Смакота»;

заварні види хліба — хліб «Бородинський по-звягельські», хліб «Лускунчик», хліб «Цільнозерновий», хліб «Ароматний»;

пшеничні — хліб «Пшеничний звягельський» (1 сорт), хліб «Обідній по-звягельські», хліб «З льоном», хліб «Тостовий», «Хлібчик висівковий», хліб білковий, хліб «Смачний»;

булочні вироби — батон новоградський, батон «Молочний», батон стрілецький, сайка «Проста», випечені напівфабрикати для піци, плетінка з маком.

Багатим є й асортимент здобно-булочних виробів:

 булочки «Слойка» з різними начинками, булочки із шоколадною глазур’ю  «Мулатка», «Сніжинка», «Їжачок», «Казкова», рулети, пироги з різними начинками, бісквіти, кекси, пампушки, продукція для хот-догів: булочки «Росинка», булочка бутербродна з кунжутом.

Візитівкою підприємства є пряник «Звягельський сувенір» (600 г, у фірмовому пакуванні) і 200 г — із додаванням родзинок, меду, повидла яблучного. Цей виріб відомий не тільки на теренах нашої держави, але й далеко за її межами. 

В Україні хліб — це вічна цінність, «усьому голова», складова багатьох обрядів, наприклад, одруження, вінчання, тому для урочистого проведення святкових подій підприємство виробляє (на замовлення) хліб «Урочистий», короваї весільні (різної ваги), «Ріг достатку», пиріг «Зустріч». До релігійних свят та посту: кекси «Великодний» та «До Великодня», булочки пісні: з яблуком, вишнею.

Використання лише натуральної сировини для виготовлення нашої продукції за класичними технологіями дає змогу виготовляти якісний хліб. Будьте уважними до того, що ви споживаєте, і дбайте про своє здоров’я!

Смакуйте із задоволенням і користю для організму!

Н.О. Горлата, 
начальник лабораторії 
ПрАТ «Звягельхліб»