ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Здравствуйте! Благословите спросить! Сейчас в каждом автомобиле можно увидеть иконки (продаются во всех храмах), но никто, из мной опрошеных, не знает, как помолиться перед дорогой. Подскажите, есть ли молитва для отправляющегося в путь? Как помолиться в автомобиле (ещё и в такие погодные условия)? Спаси Вас, Господи, за Ваши ответы.
— Господи, благослови! Предлагаю молитву из Молитвослова, изданного по благословению Святейшего Патриарха Алексия ІІ.
МОЛИТВА ВОДИТЕЛЯ
Боже, Всеблагий и Всемилостивый, всех охраняй Своею милостию и человеколюбием, смиренно молю Тя, предстательством Богородицы и всех святых, сохрани от внезапной смерти и всякой напасти мене, грешнаго, и вверенных мне человек и помози невредимых доставлять каждого по его потребе.
Боже Милостивый! Избави мене от злаго духа лихачества, нечистой силы пианства, вызывающих несчастия и внезапную смерть без покаяния.
Сподоби мене, Господи, с чистой совестию дожить до глубокой старости без бремени убитых и искалеченных по моему нерадению людей, и да прославится имя Твое Святое, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

— Благословіть запитати! 1. Мабуть, правильно думати про пекло (боятись) і прагнути потрапити до Раю? Але в мене так не виходить, бо руки просто опускаються і здається, що мені ніколи не потрапити на Небеса. Тому я просто ставлю собі за мету життя прожити так, щоб потрапити в Рай (при цьому не хочу навіть думати про пекло, просто стараюсь зробити все якнайкраще і бути досконалою). Я в чомусь помиляюсь, це не правильно? 2. Колись приснився сон, який, попри старання, не забувається. В ньому я була змушена стрибнути в прірву і була спокійна, знаючи, що Бог мене вбереже. Та з’явилась нечисть і заперечила. Показала договір. Я ненароком, через якийсь обман, продала душу. Я прокинулась помолилась, але дуже за це хвилююсь. Боюсь, щоб це не виявилось правдою. (Тим більше, що справді маю «таланти» втрапляти в нестандартні складні ситуації і ненароком «нарубати дров», сама того не відаючи до певного часу.) Ви можете мені чимось допомогти?
— Господи, благослови! Маємо шукати не стільки Царства Божого чи Раю, задля того, щоб не опинитися у вічних муках пекла, скільки шукати Бога. Саме Він є ціллю побожної любові християн. До нього лине душа православного, і він згоден з Псалмоспівцем: якщо зійду у пекло, то й там Ти! Щодо снів, то я вже багато разів казав, що не звертаю на них увагу, якщо вони не від Бога. А від Бога сон тільки той, що дозволяє каятись.
— Благословіть запитати! Я малюю (в основному портрети). У Великий піст тяжко нездужала і була не зовсім при свідомості. Тоді побачила (уявила) картину порятунку хрестом грішника від нечисті, яка ще довго стояла перед очима. Малювати таке я не наважилась. Тепер знову нездужаю і, коли, в основному лежачи, молюсь, то знову бачу її. Пам’ятаю, що нічого уявляти не треба при молитві, розумію, що це лише відображення мого світосприйняття. Але не знаю, як до цього ставитись і як позбутись, якщо це треба зробити?
— Господи, благослови! Ви праві, уявляти — фантазувати нічого не можна під час молитви. Саме цим правилом користуйтесь і надалі. Від уяви позбавляються зосередженою молитвою.
— Отче, благословіть запитати. Коли ховали мого діда, митрофорного протоієрея, яму на кладовищі викопали в напрямку з півночі на південь. Хоча родичі з Росії розказували, що в них обов’язково ховають покійника лицем на схід, а в ногах ставлять хрест. Ми теж наполягли, щоб хрест поставили в ногах. Бо священики, котрі були присутніми при погребінні, казали, що практично так ніхто не робить, і хрест ставиться в голові. Можливо, це місцева галицька традиція, хоча священики були з церкви на Короленка, м. Львів. Я розумію, що це не принципово, але як правильно?
— Господи, благослови! Дійсно, правильним є ховати покійного головою на Захід, а ногами до Сходу. А Хреста правильно ставити у ногах покійного, так, щоб він наче споглядав на Хрест, та й молитися потрібно, стоячи в головах спочилого, як це робиться у церкві.
— Слава Ісусу Христу! Розкажіть, будь ласка, про Ангела-охоронителя, якого отримує людина після хрещення. А також про святого відповідно до імені людини. Яке їхнє значення. У яких випадках до них молитися? А якщо людина має ім'я, яке є у багатьох святих (напр. Іван), то до якого із них тоді молитися? Щиро дякую за відповідь.
— Господи, благослови! Насправді ми не багато знаємо про Ангелів. Більш того, Святе Письмо попереджає, що ми маємо поклонятися лише Богові, а тому про Ангелів дається мало інформації. ­Одначе, Ангел-охоронець дається людині не під час Хрещення, а від самого зачаття. Тому Ангел-охоронець є у кожної людини взагалі. Так як є Ангел Церкви, Ангели планет, зірок, стихій і, навіть, подій, як про це ми дізнаємось із Апокаліпсису.
Що ж стосується до святого, то він обирається священиком під час наречення імені людині. Прийнято брати ім'я святого, що найближче днем пам'яті до дня народження. Цього святого особливо почитають і заради цього шукають від нього допомогу.
— Слава Богу! Отче, чомусь, звертаючись у молитві до Бога, коли прошу здоров’я своїй дитині чи рідним (чи інші важливі для мене прохання), в мене в душі з’являється відчуття, яке я навіть не можу пояснити. В думках я себе засуджую, що у Бога є важливіші питання, які потрібно виповнити, а я прошу тільки для себе. Чому мене не залишають ці думки? Чи грішу я, коли прошу чогось тільки для себе чи своєї родини, а не прошу миру у всьому світі. Дякую гарно Вам.
— Господи, благослови! Ніщо Вам не заважає, просячи для себе якихось милостей від Бога, просити також і про мир у всьому світі.
— Слава Богу! Мене цікавить питання, як можна відмовитися чи позбавитися свідоцтва про загальнообов’язкове соціальне страхування (видане Пенсійним фондом). У багатьох віруючих людей, котрі відмовилися від ІНН, це свідоцтво залишилося, а в ньому проставлений ІНН і персоніфікований облік ведеться за ним. Спаси Вас Господи!
— Господи, благослови! Чому Ви вирішили, що священик має давати такі консультації? Це в компетенції митних та пенсійних служб. Я таким не цікавлюся, бо Церква до цього не має ніякого відношення.