СТІЙКІСТЬ ДО ПРОТИМІКРОБНИХ ПРЕПАРАТІВ ТА ЇЇ ГЛОБАЛЬНЕ ПОШИРЕННЯ

7 КВІТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я
Антибіотики кардинально змінили медицину: вони дозволили успішно боротися з багатьма небезпечними інфекціями, завдяки чому різко зменшилася смертність і зросла тривалість життя людей. Але одним із наслідків масштабного вживання антибіотиків стала поява збудників хвороб, стійких до них, тобто ліки стають неефективними.
Особливо тривожним вважається той факт, що все більше збудників набувають стійкості відразу до декількох видів антибіотиків.
Справжні масштаби проблеми стали очевидні лише в кінці 1990-х років. У список збудників небезпечних хвороб, резистентність яких розвивається особливо нестримно, входять збудники пневмонії, менінгіту, інфекцій шкіри, легенів, гонореї, малярії, туберкульозу, СНІДу.
Мікроорганізми (бактерії, віруси, грибки і паразити), що стали стійкими до більшості протимікробних препаратів, часто називають «суперінфектами». Вони представляють основну проблему, тому що стійка інфекція може закінчуватися смертельним результатом і приводити до величезних втрат як окремих людей, так і суспільства в цілому. І причина цього — значною мірою нераціональне використання антибіотиків.
Мікроби навчились боротися за своє існування. Бактерії виробляють резистентність при частому контакті з антибіотиками, іноді навіть починають використовувати його для своєї життєдіяльності. Стійкі штами бактерій викликають тяжкі форми захворювань, що складніше піддаються діагностиці та лікуванню.
Використовуючи ліки без показань, поганої якості, недостатньо довго, з «профілактичною» метою, в дуже малих дозах ми наближаємо перемогу мікробів над людством. Практично в кожній домашній аптечці зберігаються тетрациклін, левоміцетин та інші «популярні» антибактеріальні препарати. Як попередити їх бездумний, без призначень лікаря і навіть без особливої потреби прийом?
Отже, краще самостійно без призначень лікаря не приймати антибіотиків:

  • при ГРВІ та грипі вони проявляють тільки побічну дію;

  • при лихоманці — антибіотики не знижують температуру і не позбавляють від болю;

  • не слід приймати постійно один і той же антибіотик, якщо він вам одного разу допоміг — може виробитися стійкість і доведеться вдаватися до більш агресивного лікування;

  • не можна застосовувати антибіотик, який призначили іншій людині, — тут необхідний індивідуальний підхід, навіть при однаковому діагнозі.


Треба своєчасно викидати з домашньої аптечки препарати, термін придатності яких закінчився: вони не тільки не проявляють лікувальної дії, але й стають у деяких випадках токсичними.
Для більш точного визначення ефективності антибіотика лікар призначає обстеження в лабораторії, де виділяється мікрофлора із забраного матеріалу та з’ясовується, до яких антибіотиків вона чутлива, а до яких — стійка.
У Всесвітній день здоров’я, 7 квітня 2011 року, Всесвітня організація охорони здоров’я закликає ввести в дію комплекс заходів з боротьби зі стійкістю до лікарських препаратів у всіх країнах. Багато країн сьогодні вживають заходи для того, щоб не допустити повернення «доантибіотикової ери».
В Україні передбачається до 2015 р. вирішити питання контролю за поширенням внутрішньолікарняних інфекцій та реалізувати державну політику в цій сфері.
Надія ДУДА, лікар бактеріолог Новоград-Волинського міськрайТМО